Különleges rakott tészta selymes besamellel - Végtelenül egyszerű elkészíteni
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A casserole az egyik leggyorsabban elkészíthető és leglaktatóbb fogás, és bár ma már sok mindent értünk alatta, ez a verzió egészen biztosan tetszeni fog.
A casserole egy univerzális egytálétel, bármilyen zöldséggel és hússal készülhet. Eredetileg a casserole szó vasból készült edényt jelentett, később a benne készült ételt hívták így. Ma már majdnem minden egytálételt, rakottast casserole-nak nevezünk, az edény anyaga sem számít.
Ez a tonhalas verzió végtelenül egyszerű, alig van vele munka, a tésztát kell csak előfőzni, a hagymát dinsztelni, illetve egy gyors besamelt készíteni.
Az eredeti receptekben "sűrített gombakrémlevest" tesznek a szószba, de utánanéztem annak, hogy ez pontosan mit takar, hogyan kell elkészíteni, és lényegében ez egy félig alaplével, félig tejjel készült besamel. Ha szeretnénk a gombás ízvilágnál maradni, akkor gombalevessel vagy gombából készült zöldségalaplével öntsük fel a tejet, de bármilyen más alaplével is finom lesz.
Tonhal casserole
Hozzávalók 6 adaghoz
Az egytálételhez:
- 300 gramm tészta (penne, kagyló, szarvacska)
- 0.75 bögre fagyasztott zöldborsó
- 2 darab tonhalkonzerv
- 1 bögre reszelt cheddar
- ízlés szerint só, bors
- 1 evőkanál petrezselyem
- 1 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma
A besamelmártáshoz:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 150 milliliter alaplé
- 150 milliliter tej
- ízlés szerint só, bors
A tetejére:
- 0.5 bögre panko morzsa
- 1 evőkanál vaj (olvasztott)
- 0.5 bögre cheddar
- 1 evőkanál petrezselyem
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A tésztát főzzük al dente-re, tegyük félre. Amíg fő a tészta, a hagymát kockázzuk össze, majd dinszteljük üvegesre a vajon, ha a borsó nem olvadt ki, azt is dobjuk hozzá 1-2 percre.
A tésztát, a puha hagymát, borsót, lecsöpögtetett tonhalat, reszelt sajtot és a fűszereket keverjük össze. Készítsük el a besamelt.
Egy kis lábasban olvasszuk meg a vajat alacsony lángon. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre. Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá kis adagokban az alaplevet, majd a tejet, addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk.
Öntsük rá a besamelt a tonhalas-tésztás alapra, alaposan keverjük össze.
Öntsük a szószos tésztát egy kb. 2 liter űrtartalmú jénaiba. Keverjük össze a morzsát, vagyis a pankót, a reszelt sajtot, petrezselymet, olvasztott vajat, majd szórjuk rá a tésztára. Kb. 20 percig süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images