
Török joghurtital házilag - A hűsítő ayran könnyen elkészíthető

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja

Krémes áfonyás smoothie: antioxidánsokban nem lesz hiány
Az a legjobb ital, amely egyszerre hűsít és lát el tápanyagokkal. A törökök joghurtja, az ayran pont ilyen.
Az ayran nem más, mint joghurt, víz és só keveréke, pont olyan arányban, hogy egyszerre oltsa a szomjat és pótolja a hőségben elvesztett ásványi anyagokat. Arra, hogy mennyire jótékony a hatása, egy futóverseny után jöttem rá, amikor hiába ittam több pohár vizet folyadékpótlásként, csak nem akart szűnni a szomjúság. Akkor értettem meg, hogy nemcsak a folyadékot, hanem az ásványi anyagokat és a fehérjét is pótolni kell.
A joghurtitalban pedig mindez megtalálható, ráadásul nem túl sűrű, így könnyen iható. Az ayran nagyon fontos szerepet játszik a török gasztronómiában, pácok készülnek belőle vagy salátákra teszik. Az elkészítése pofonegyszerű, csak jó minőségű, zsíros joghurttal dolgozzunk.
Török joghurt házilag

Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 milliliter görög joghurt
- 200 milliliter víz (hideg)
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A joghurtot tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a sót és a vizet, jól keverjük el. Tegyük hűtőbe pihenni, majd hidegen fogyasszuk.
Fotó: Getty Images