
A kevert piskóta alapreceptje: ebből lesznek a legjobb torták
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
A piskóta olyan, mint az orosz rulett: soha nem tudhatod, hogy feljön-e, vagy ha feljön, utána összeesik-e, de még ha minden szépen és csodásan sikerül, akkor is pokoli nehéz szép szeleteket vágni belőle a tortához.
A titok csak annyi, hogy a szép torták alapja nem a klasszikus piskótatészta, hanem a kevert, vajas tészta. Ez sokkal egyenletesebben jön fel, tömörebb, szebben szeletelhető és általában jobban meg lehet bízni benne.
Íróval készült piskóta
Többféle is létezik, de nekem a kedvencem ez az eredetileg íróval készülő tésztarecept. Mivel írót nem mindenütt kapni itthon, ezért gyakran joghurt és tej keverékével helyettesítem ezt a hozzávalót.
Fontos, hogy a vajat nagyon alaposan kell kikeverni a cukorral, majd a tojásokkal is, ez a lépés helyettesíti a piskótáknál alkalmazott fehérjehab felverését. Az is fontos, hogy a sütőport egyenletesen keverjük el a liszttel, és aztán a száraz alapanyagokat a nedves egyveleggel éppen csak összeforgassuk, de ne keverjük túl, mert attól lesz morzsálódó állagú.
Írós tortalap

Hozzávalók 12 adaghoz
- 250 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 125 gramm vaj
- 150 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 200 gramm író
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors