Házi tortilla tekercs ebédre: minden benne van, amire szüksége van a testnek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A munkahelyi ebédnek nem kell mindig melegnek lennie, ahogy azt már korábban megírtuk. De akkor mi legyen, ha nincs kedvünk a szendvicshez, félünk, hogy nem lakunk jól, de azt is szeretnénk, hogy finom legyen és egészséges?
Az egyik tökéletes megoldás a tortilla tekercs, mert abba több töltelék fér, mint bármibe. Márpedig a szendvicsek lényege a töltelék: ez itt több szempontból is igaz. Egyrészt azért, mert így egészségesebb - több zöldség, fehérje, kevesebb szénhidrát kell a kiegyensúlyozott ebédhez. Másrészt így lesz élvezhetőbb, szaftosabb, gazdagabb és laktatóbb lesz egyben. A tortilla tekercs gyakorlatilag átalakítható egy kétkezes, harapható salátává, amit gép mellett, két tárgyalás között vagy egyik helyről a másikra is ugyanolyan könnyen el lehet fogyasztani, mint egy kakaós csigát, csak sokkal táplálóbb.
A tökéletes tekercs a dietetika alapelveit követve fehérjéből és zöldségekből épül fel, hiszen fő szénhidrátforrásnak ott van maga a tortilla. A fehérje itt lehet sajt, maradék sült hús vagy akár valamilyen hüvelyesből készült krém, például humusz vagy vöröslencsekrém.
A finom tekercs titka, hogy sohasem száraz: mindig érdemes vagy megkenni valamivel, vagy szószt készíteni hozzá. Nem kell semmi bonyolultra gondolni, lehet ez egy fűszerezett joghurt vagy tejföl is, a fontos csak az, hogy ne legyen száraz.
Akkor lesz igazán izgalmas, ha variálni tudjuk benne a sült, friss és savanyított zöldségeket, így háromféle íz is megjelenik majd egyszerre egyetlen harapásban.
A recept csak irányadó, mindenki variálja ízlése szerint az alapanyagokat, minél többféle, annál jobb lesz.
Tortilla tekercs nagyon sok zöldséggel
Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 darab tortilla lap
- 2 evőkanál tejföl
- ízlés szerint só, bors
- 4 szelet sült édesburgonya
- 0.5 darab friss sárgarépa
- 1 szelet kaliforniai paprika
- 50 gramm kecskesajt
- 2 csipet savanyú káposzta
Elkészítés:
A tortilla lapot megkenjük a simára kevert, sózott-borsozott tejföllel, rámorzsoljuk a sajtot, majd egyenletesen ráhelyezzük a sült édesburgonya szeleteket. Erre jön a reszelt vagy hosszában hajszálvékony szeletekre vágott répa, majd a savanyú káposzta. Szorosan feltekerjük, becsomagoljuk.