Fokhagymás párolt marha: így lesz a szaftja sűrű, a hús omlós
A fűszeres marha órákon át puhul, de szinte nincs vele semmi munka.
Ahány ház, annyi szokás, a hagyományos gulyásleves receptje háztartásonként és tájegységenként is változik. Az biztos, hogy mindegyik finom a maga módján. A tartalmas levesbe kötelező a házilag gyúrt tészta, melyet csipetke formájában szokás belefőzni, de reszelve is kipróbálhatod.
A gulyást érdemes szájíz szerint elkészíteni. Ha szereti a család a csípősebb ízeket, akkor 1 darab hegyes erős paprikát is főzz a levesbe, így kellemesen pikáns zamata lesz. A tüzes ízt 1-2 evőkanál csípős paprikakrémmel is elérheted.
A zsírt hevítsük fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, dinszteljük üvegesre.
Amikor a hagyma összeesett, adjuk hozzá a piros- és a füstölt paprikát, utána pedig dobjuk rá a közepes kockákra vágott húst, pirítsuk fehéredésig. Közben fűszerezzük a húst sóval, borssal és őrölt köménnyel.
A húsra öntsünk vizet (1 dl) és főzzük félpuhára, utána adjuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát, fehérrépát, zellergumót és a krumplit. Az alapanyagokat keverjük át, majd öntsük fel bő vízzel.
Amikor a hús és a zöldségek teljesen megpuhultak, akkor reszeljünk tésztát a levesbe.
Tészta:
A tojáshoz adjuk hozzá a sót és a lisztet, gyúrjunk belőle tésztát.
A kész tésztát reszeljük a levesbe.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu