![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
5 tipp, amitől igazán finom lesz a gulyásleves: fontos az alapanyagok minősége
![gcover](https://kep.index.hu/1/0/3580/35800/358003/35800339_2737263_5caf7b31bc5d10373f9b64a5cca45eec_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tartalmas, pirospaprikával fűszerezett, hússal, zöldségekkel és csipetkével gazdagított gulyásleves igazi hungarikum, amit az egész világon ismernek és szeretnek.
A Magyarországra látogató turisták nem csak az ország természeti és építészeti szépségeiben óhajtanak gyönyörködni, kulináris élményekkel is szeretnének gazdagodni. A listájukon a gulyásleves biztos helyet foglal el, amit minden bizonnyal szülővárosukban is megpróbálnak majd elkészíteni.
Bár a gulyásleves a magyar konyhaművészet büszkesége, egységes receptről mégsem lehet beszélni. Hogy miért? Mert minden főzni szerető a saját, örökölt, majd néha kicsit megváltoztatott gulyásleves receptjét véli a legjobbnak. A tartalmas finomság 2017 óta hungarikum, amit az alföldi pásztorok marhahúsból, kezdetben krumpli nélkül készítettek.
A két közös pont
Az ikonikus leves nagyon sokféle módon készülhet, szakácsa válogatja, milyen lesz a végeredmény. Egy valami azonban biztos, még a legnagyobb kritikusok is egyet fognak érteni két dologban, ha gulyásról van szó. Egyrészt abban, hogy sosem szabad lisztet használni a leves sűrítéséhez, ha mégis túl híg lenne, akkor kis mennyiségben paradicsomsűrítményt érdemes belekeverni, de tényleg csak pár evőkanálnyit, különben savanykás lesz a végeredmény.
Másrészről biztosan senki nem fogja megkérdőjelezni, hogy bográcsban készítve a legfinomabb a gulyás. Persze, jó nagy fazékban is főzhető a fenséges leves, de van néhány szabály, amire érdemes odafigyelni, készüljön bármilyen módon is. A magyar gasztronómiai lexikon több mint 40-féle gulyást említ, bármelyik változat elkészítésének állj is neki, mutatjuk, melyek azok a mozzanatok, alapanyagok, amelyekre feltétlenül szükséged lesz.
Milyen húst válassz?
A pásztorok eledelének is tartott gulyáslevest kezdetben marhahúsból készítették, ugyanis főleg szürke marhákat tartottak a legelőkön. Azóta azonban már sokféle változatban kerül a tűzhelyre: sokan sertéscombból vagy -lapockából készítik, sőt, az is előfordulhat, hogy szárnyasból készül a leves. A legfinomabb akkor lesz, ha marhalábszárból vagy nyakából főzöd. A hús felvágásánál arra figyelj, hogy egyforma darabokra szeld össze.
![gct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3580/35800/358004/35800429_10a2b78ef102d35d8aca4177dd6d1fcb_wm.jpg)
Zsírral sokkal finomabb lesz
Sokan olajon dinsztelik a hagymát, úgy is finom lesz, ha azonban a hagyományos ízeket akarod erősíteni, használj mangalica- vagy libazsírt.
A zöldségeknél erre figyelj
A hús mellé mindig kerülnek zöldségek, a hagyma, répa, krumpli a legelterjedtebb, de olyan gulyással is lehet találkozni, amelybe gombát vagy zöldbabot tesznek.
Mivel pörköltalappal készül a leves, a hagyma nagyon fontos alkotóeleme, mindig a hús mennyiségének 20%-a kerüljön bele. A zöldségekből mindig hazai árut válassz, a hagymából makóit, a krumpliból olyat, ami nem fog szétfőni. Nagyon jó zamatot ad a levesnek, ha paprika és paradicsom is kerül a pörköltalapra, majd amikor megpirultak a zöldségek, mehet rá a hús.
![gcst6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3580/35800/358004/35800487_55576e334fd89e4836239c6de6a18765_wm.jpg)
Jó hír a vegetáriánusoknak, hogy hamis gulyást is lehet készíteni, amiből kimarad a hús.
A fűszer a leves lelke
Jó gulyás nem létezik szép piros lé nélkül, csakis a hazai, kalocsai édesnemes paprikát válaszd! A legtöbb receptben kömény és fokhagyma is kerül a gulyásba, de lehet találkozni olyan változatokkal is, amelyekben zeller és babérlevél is van.
A levesbe vörösbort is lehet önteni, az italt mindig a hús lepirítása után add az ételhez, majd hagyd rotyogni 2-3 percet, csak utána öntsd fel vízzel.
![gct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3580/35800/358004/35800435_d727152deb291c86eb061952d3869862_wm.jpg)
Csipetkével az igazi
Talán kicsit pepecs munka a csipetke gyártása, de megéri, ugyanis a gulyás ezzel a házi készítésű tésztával lesz a legfinomabb. A csipetkéhez 1 tojást 1 csipet sóval és 10 dekagramm liszttel gyúrj össze, majd csipkedj le belőle apró darabokat. A tésztát a levesbe is bele lehet szaggatni, ha már a hús és a zöldségek elkészültek, de külön vízben is kifőzheted.
Az elkészült gulyás mellé ropogós kenyeret szoktak kínálni, de az étkezőasztalra tejföl és csípős paprika is kerülhet, így mindenki eldöntheti, hogyan szeretné fogyasztani a tartalmas levest.
Fotók: Getty Images