5 tipp, amitől igazán finom lesz a gulyásleves: fontos az alapanyagok minősége

gcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas, pirospaprikával fűszerezett, hússal, zöldségekkel és csipetkével gazdagított gulyásleves igazi hungarikum, amit az egész világon ismernek és szeretnek.

A Magyarországra látogató turisták nem csak az ország természeti és építészeti szépségeiben óhajtanak gyönyörködni, kulináris élményekkel is szeretnének gazdagodni. A listájukon a gulyásleves biztos helyet foglal el, amit minden bizonnyal szülővárosukban is megpróbálnak majd elkészíteni.

Bár a gulyásleves a magyar konyhaművészet büszkesége, egységes receptről mégsem lehet beszélni. Hogy miért? Mert minden főzni szerető a saját, örökölt, majd néha kicsit megváltoztatott gulyásleves receptjét véli a legjobbnak. A tartalmas finomság 2017 óta hungarikum, amit az alföldi pásztorok marhahúsból, kezdetben krumpli nélkül készítettek.

A két közös pont

Az ikonikus leves nagyon sokféle módon készülhet, szakácsa válogatja, milyen lesz a végeredmény. Egy valami azonban biztos, még a legnagyobb kritikusok is egyet fognak érteni két dologban, ha gulyásról van szó. Egyrészt abban, hogy sosem szabad lisztet használni a leves sűrítéséhez, ha mégis túl híg lenne, akkor kis mennyiségben paradicsomsűrítményt érdemes belekeverni, de tényleg csak pár evőkanálnyit, különben savanykás lesz a végeredmény.

gct2

Másrészről biztosan senki nem fogja megkérdőjelezni, hogy bográcsban készítve a legfinomabb a gulyás. Persze, jó nagy fazékban is főzhető a fenséges leves, de van néhány szabály, amire érdemes odafigyelni, készüljön bármilyen módon is. A magyar gasztronómiai lexikon több mint 40-féle gulyást említ, bármelyik változat elkészítésének állj is neki, mutatjuk, melyek azok a mozzanatok, alapanyagok, amelyekre feltétlenül szükséged lesz.

Milyen húst válassz?

A pásztorok eledelének is tartott gulyáslevest kezdetben marhahúsból készítették, ugyanis főleg szürke marhákat tartottak a legelőkön. Azóta azonban már sokféle változatban kerül a tűzhelyre: sokan sertéscombból vagy -lapockából készítik, sőt, az is előfordulhat, hogy szárnyasból készül a leves. A legfinomabb akkor lesz, ha marhalábszárból vagy nyakából főzöd. A hús felvágásánál arra figyelj, hogy egyforma darabokra szeld össze.

gct4

Zsírral sokkal finomabb lesz

Sokan olajon dinsztelik a hagymát, úgy is finom lesz, ha azonban a hagyományos ízeket akarod erősíteni, használj mangalica- vagy libazsírt.

A zöldségeknél erre figyelj

A hús mellé mindig kerülnek zöldségek, a hagyma, répa, krumpli a legelterjedtebb, de olyan gulyással is lehet találkozni, amelybe gombát vagy zöldbabot tesznek.

Mivel pörköltalappal készül a leves, a hagyma nagyon fontos alkotóeleme, mindig a hús mennyiségének 20%-a kerüljön bele. A zöldségekből mindig hazai árut válassz, a hagymából makóit, a krumpliból olyat, ami nem fog szétfőni. Nagyon jó zamatot ad a levesnek, ha paprika és paradicsom is kerül a pörköltalapra, majd amikor megpirultak a zöldségek, mehet rá a hús.

gcst6

Jó hír a vegetáriánusoknak, hogy hamis gulyást is lehet készíteni, amiből kimarad a hús.

A fűszer a leves lelke

Jó gulyás nem létezik szép piros lé nélkül, csakis a hazai, kalocsai édesnemes paprikát válaszd! A legtöbb receptben kömény és fokhagyma is kerül a gulyásba, de lehet találkozni olyan változatokkal is, amelyekben zeller és babérlevél is van.

A levesbe vörösbort is lehet önteni, az italt mindig a hús lepirítása után add az ételhez, majd hagyd rotyogni 2-3 percet, csak utána öntsd fel vízzel.

gct5

Csipetkével az igazi

Talán kicsit pepecs munka a csipetke gyártása, de megéri, ugyanis  a gulyás ezzel a házi készítésű tésztával lesz a legfinomabb. A csipetkéhez 1 tojást 1 csipet sóval és 10 dekagramm liszttel gyúrj össze, majd csipkedj le belőle apró darabokat. A tésztát a levesbe is bele lehet szaggatni, ha már a hús és a zöldségek elkészültek, de külön vízben is kifőzheted.

Az elkészült gulyás mellé ropogós kenyeret szoktak kínálni, de az étkezőasztalra tejföl és csípős paprika is kerülhet, így mindenki eldöntheti, hogyan szeretné fogyasztani a tartalmas levest.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük