Mutatjuk a trükköt, hogy lesz tökéletes a lávasüti: biztosan folyni fog benne a csoki
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A látványos desszert nem csak a megszokott módon készítve kerülhet a sütőbe, létezik két trükkös megoldás, amelyek sokkal egyszerűbben kivitelezhetők, a végeredménynél pedig folyni fog a láva.
Az elegáns desszert szuflé- és muffinformában is készülhet, nincs vele sok munka, az elkészítése mégis rejt buktatókat. Sütésnél mindig résen kell lenni, mert könnyű túlsütni, akkor pedig elmarad a lávahatás a tányéron.
Mi lehet a megoldás?
A klasszikus lávasütirecepten kívül két nagyon rafinált trükk vethető be, az egyikben sima kakaós muffinra lesz szükség, amely akár az előző napról megmaradt is lehet. A muffin esetében csak annyi a teendő, hogy le kell vágni a tészta tetejét, ha úgy érzed, a tészta belsejét kicsit kanalazd ki, hogy a kialakított üregbe 1-2 kocka csoki beleférjen, ezután vissza kell tenni a muffin kalapját, majd fejjel lefelé tányérra fektetni, végül mikróba tenni 1-2 percre. Tálalásnál senki nem fog rájönni, milyen megúszós módszerrel készült a finom süti.
Ennyivel nincs vége a lehetőségeknek. A folyékony massza helyett omlós tésztát is begyúrhatsz, amit muffinformába nyomkodhatsz, a kialakított üregbe a kedvenc csokidból kerüljön 1-2 kocka, a tetejét pedig tésztával zárd le, majd mehet is sülni. A végeredménynél csak ámulni fogsz, a puha tésztából folyni fog a csokiláva.
Trükkös lávasüti
Hozzávalók 6 darabhoz
- 2 evőkanál vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál olaj
- 100 gramm cukor
- 190 gramm liszt
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 30 gramm kukoricakeményítő
- 2 evőkanál kakaó
- 100 gramm csoki (ét vagy tej)
Elkészítés:
A puha vajat tegyük keverőtálba, öntsük hozzá az olajat, a vaníliakivonatot, a sót és a cukrot, majd keverjük habosra. A jól kikevert masszába üssük bele a tojást, keverjük egybe, utána a kukoricakeményítőt, a kakaóport és a lisztet is dolgozzuk hozzá. A végeredmény lágy, kissé morzsás massza lesz, amit folpackba kell csomagolni, majd hűtőbe tenni 1 órára pihenni, hogy könnyen formázható legyen a tészta.
A muffinformát fújjuk be olajjal, majd a pihentetett tésztából mindig csak annyit vágjunk, amennyi egy kosár megtöltéséhez elegendő lesz. A tésztát az ujjaink segítségével tapogassuk a formába, az alján és a szélein is legyen tészta. 1-2 kocka csokit tegyünk az üregbe, végül egy kis tésztát lecsippentve formáljunk kalapot (sima, lapos köralak, ami a muffinforma tetejét lezárja), szépen nyomkodjuk rá, majd 190 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük meg őket.
Fotó: Getty Images