Tudtad, hogy baklavát készíteni viccesen egyszerű?
Merénylet az alakunk ellen, előre is elnézést kérünk

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A baklava az egyik legbűnösebb élvezet. Annyira cukros, hogy csöpögve ragad, ráadásul tele van mindenféle csodálatos diófélével, és ettől minden szelet nagyjából nyolcmillió kalóriát tartalmaz. Nem baj. Ha baklaváról van szó, hát legyen.

Baklavát szinte senki sem készít otthon, miért is tenné, úgyis lehet kapni minden sarkon a török éttermekben. De mit csináljon az, akik vidéken él, és 50 kilométeres távolságban nincs egyetlen török büfé sem, a baklavára viszont menthetetlenül ráfüggött? Hát az süssön otthon!

Két jó hírem is van a témával kapcsolatban, az egyik az, hogy baklavát készíteni viccesen egyszerű. Sütöttél már rétest bolti réteslapból? Hát, még annál is könnyebb. Ráadásul éppen most érik a dió meg a mogyoró, például a gyerek iskolájának az udvarán is van egy mogyoróbokor, amit a kisfiam roppant élelmesen fel is fedezett, úgyhogy mostanában mindennap mogyorótól duzzadó zsebekkel jön haza büszkén, mint a családfenntartó, aki egy hatalmas mamutot vadászott le az imént. Ezt csináljátok utána! Egyébként teljesen igaza van, ha nem hozna haza mogyorót, biztos nem sütnék mogyorós baklavát.

Oszd szét, ha jót akarsz!

Réteslapon és valami diófélén kívül más nem is nagyon kell a baklavához, csak vaj, cukor, sok-sok cukor, meg méz, és persze némi fűszer. Mondtam én, hogy viccesen egyszerű elkészíteni, ráadásul a szomszédoknak is vihetsz belőle egy-egy szeletet, imádni fognak érte. Úgysincs ember, aki egy egész tepsivel meg tudna enni belőle.

Mogyorós baklava

baklava

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 12 darab réteslap
  • 40 dekagramm mogyoró, dió, pisztácia, vagy más dióféle, ami van
  • 1 teáskanál fahéj
  • 25 dekagramm vaj
  • 2 deciliter víz
  • 20 dekagramm cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A diót, mogyorót, pisztáciát, vagy amit használni szeretnénk, egy deszkán durvára vágjuk. Megforgathatjuk kutterben is, ha a kényelmesebb megoldást szeretjük. Hozzákeverjük a fahéjat.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A réteslapokat kicsomagoljuk, kihajtogatjuk, majd rátesszük a peremes tepsinket, és körbevágjuk. Ezzel elő is állítottuk a megfelelő méretű réteslapokat.

Egy tálban, mikróban megolvasztjuk a vajat.

Egy ecset segítségével kivajazzuk a tepsit, majd beleteszünk két réteg réteslapot. A felső réteget megkenjük vajjal, majd erre is rákerül újabb két réteg réteslap. Vajazunk.

Rászórjuk a mogyoró harmadát, majd betakarjuk egy réteslappal. Vajazunk, újabb réteslap jön. Vajazunk.

Megszórjuk a mogyoró másik harmadával, és ráteszünk újabb két réteg réteslapot, közben megvajazzuk.

Ismét egy réteg mogyoró, majd a tetejét lezárjuk a maradék réteslapokkal, közben szorgalmasan vajazunk.

Most felvágjuk a baklavát olyan méretre, amilyenre szeretnénk. Lehetőleg minél kisebbre. Majd betoljuk a sütőbe, nagyjából 50 percre lesz szüksége.

Közben elkészítjük a szirupot. Egy pohár vizet felforralunk egy kis lábosban, hozzáadjuk a cukrot, a mézet és a vaníliakivonatot, és alaposan beforraljuk.

Amikor kisült a baklava, ezt a szirupot rákanalazzuk a tetejére. A vágásoknál jól leszivárog, így mindenhol átjárja a baklavát. Hagyjuk kihűlni, hogy szét ne essen, és tálalhatjuk.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon