Pillekönnyű, márványos dán kuglóf: keleszteni sem kell

dan-kuglof-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A dán kuglóf tésztája pihe-puha, és napokig az is marad. Hétköznapra is jó választás, de ünnepi asztalon is megállja a helyét.

A mutatós kuglófok az ünnepek nagy kedvencei, ám a hétköznapokat is megédesítheted velük. A dán kuglóf  Balatonalmádiból, a híres Szabó Pékségből indult hódító útjára. Egyszerűsége, könnyedsége és csodás íze miatt vált nagy kedvenccé.

A tésztát nem kell keleszteni, csak összekeverni, és szinte elhibázni sem lehet. Könnyen saját ízlésedre formálhatod, hisz gazdagíthatod dióval, mogyoróval, aszalt gyümölccsel. Sőt, csokival is leöntheted.

Márványos dán kuglóf

marvanyos-dan-kuglof

Hozzávalók 12 szelethez

  • 5 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl víz
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • magvak, aszalványok
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat óvatosan válasszuk szét, és a sárgáját keverjük ki jól a kétféle cukorral. Öntsük hozzá az étolajat, majd a vizet, és dolgozzuk egyneművé a tésztát.

A sütőport keverjük össze a liszttel, majd forgassuk a masszába. 

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan dolgozzuk össze a tésztával.

Adjunk hozzá ízlés szerint aszalványokat, magvakat, és keverjük össze. Öntsük a tészta háromnegyedét vajjal kikent, liszttel megszórt kuglófsütőbe. A maradékhoz keverjük hozzá a kakaót, és csorgassuk a tésztára. Villával kicsit dolgozzuk össze, hogy szép márványos legyen. 

Tegyük a tésztát előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük meg körülbelül 50 perc alatt. Ha tűpróba során a tésztába szúrt tűre nem ragad massza, kivehetjük a sütőből. 

Fotók: Getty Images 

Ezt is szeretjük