Pillekönnyű, márványos dán kuglóf: keleszteni sem kell
A dán kuglóf tésztája pihe-puha, és napokig az is marad. Hétköznapra is jó választás, de ünnepi asztalon is megállja a helyét.
A mutatós kuglófok az ünnepek nagy kedvencei, ám a hétköznapokat is megédesítheted velük. A dán kuglóf Balatonalmádiból, a híres Szabó Pékségből indult hódító útjára. Egyszerűsége, könnyedsége és csodás íze miatt vált nagy kedvenccé.
A tésztát nem kell keleszteni, csak összekeverni, és szinte elhibázni sem lehet. Könnyen saját ízlésedre formálhatod, hisz gazdagíthatod dióval, mogyoróval, aszalt gyümölccsel. Sőt, csokival is leöntheted.
Márványos dán kuglóf
Hozzávalók 12 szelethez
- 5 db tojás
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl víz
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- magvak, aszalványok
Elkészítés:
A tojásokat óvatosan válasszuk szét, és a sárgáját keverjük ki jól a kétféle cukorral. Öntsük hozzá az étolajat, majd a vizet, és dolgozzuk egyneművé a tésztát.
A sütőport keverjük össze a liszttel, majd forgassuk a masszába.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan dolgozzuk össze a tésztával.
Adjunk hozzá ízlés szerint aszalványokat, magvakat, és keverjük össze. Öntsük a tészta háromnegyedét vajjal kikent, liszttel megszórt kuglófsütőbe. A maradékhoz keverjük hozzá a kakaót, és csorgassuk a tésztára. Villával kicsit dolgozzuk össze, hogy szép márványos legyen.
Tegyük a tésztát előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük meg körülbelül 50 perc alatt. Ha tűpróba során a tésztába szúrt tűre nem ragad massza, kivehetjük a sütőből.
-
2024-04-01 07:52:01
-
2024-02-09 06:30:02
-
2024-01-25 07:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!