Tudunk sokkal jobbat a fasírtnál: húsgolyók ketchupos-mézes mázban
Ráadásul nem is olajban sül, hanem a sütőben, hurrá!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A húsgolyó szuper étel, ezerféleképpen variálható az íze - de főképp a mázé, amivel éppen bevonjuk. Ráadásul biztos a siker, elrontani sem lehet. Nálunk valamiért mégsem annyira népszerű étel, talán azért, mert leragadtunk a menzai, túlfűszerezett, mócsingos fasírtnál. Kár.
Ezen pedig feltétlenül változtatni kell, mert a húsgolyó tényleg nagyon hálás étel. Gondolj csak az ikeás húsgolyókra, amiből több tonnát adnak el minden évben. Vagyis, igény az lenne rá, csak nem igazán tudjuk, hogyan kell úgy elkészíteni, hogy tényleg finom és izgalmas legyen.
Nos, ezerféleképpen, csak próbáljuk meg kiverni a fejünkből az áztatott kenyeres-paprikás, bő olajban sült fasírtokat. Bár az sem egy rossz étel, ha jól készítik, belátjuk. A forró olaj mellett való maratoni ácsorgásnál azonban van sokkal jobb megoldás is: a sütőbe sütés.
Kísérletezz bátran!
A végső ízt pedig a sülés közben elkészített máz fogja megadni hozzá. Ebben a verzióban egy mézes-fokhagymás-paradicsomos mártást készítünk, ami fényes, illatos ízbombákká varázsolja a húsgombócokat. Persze, vedd úgy, hogy ez csak egy lehetséges ízkombináció. Kísérletezz nyugodtan a mázzal, használd bátran a kedvenc ízesítőidet a worchestershire-szósztól a balzsameceten át a barbecue szószig, ez a jó a húsgolyóban: bármit elbír.
Húsgolyó édes-savanyú mázban
Hozzávalók 5 adaghoz
- 2 darab A húsgolyóhoz tojás
- 0.75 csésze tej
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 1 darab hagyma
- 1 teáskanál só
- 1 kilogramm darálthús
- 4 gerezd A mázhoz fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 0.75 csésze ketchup
- 0.5 csésze méz
- 2 evőkanál szójaszósz (elhagyható)
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze először a tejet és a tojást. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát, majd az apróra vágott hagymát és a sót. Végül keverjük hozzá a darálthúst, és dolgozzuk el alaposan.
Készítsünk húsgolyókat a masszából, rakjuk őket sütőpapírral kibélelt sütőlapra, majd toljuk be a sütőbe.
Amíg sülnek a húsgolyók (15-20 perc elég), elkészítjük a mázat. Egy serpenyőben vajat hevítünk, vigyázzunk, ne legyen túl forró, és megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát.
Keverjük el egy tálban a mézet, a szójaszószt és a ketchupot, és öntsük a serpenyőbe. Csökkentsük a hőmérsékletet, és fedő alatt rotyogtassuk 5 percig.
A mázat a kész húsgolyókra öntjük, jól megforgatjuk benne, és tálalhatjuk.
Fotó: Shutterstock