
Tudunk sokkal jobbat a fasírtnál: húsgolyók ketchupos-mézes mázban
Ráadásul nem is olajban sül, hanem a sütőben, hurrá!
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag
A húsgolyó szuper étel, ezerféleképpen variálható az íze - de főképp a mázé, amivel éppen bevonjuk. Ráadásul biztos a siker, elrontani sem lehet. Nálunk valamiért mégsem annyira népszerű étel, talán azért, mert leragadtunk a menzai, túlfűszerezett, mócsingos fasírtnál. Kár.
Ezen pedig feltétlenül változtatni kell, mert a húsgolyó tényleg nagyon hálás étel. Gondolj csak az ikeás húsgolyókra, amiből több tonnát adnak el minden évben. Vagyis, igény az lenne rá, csak nem igazán tudjuk, hogyan kell úgy elkészíteni, hogy tényleg finom és izgalmas legyen.
Nos, ezerféleképpen, csak próbáljuk meg kiverni a fejünkből az áztatott kenyeres-paprikás, bő olajban sült fasírtokat. Bár az sem egy rossz étel, ha jól készítik, belátjuk. A forró olaj mellett való maratoni ácsorgásnál azonban van sokkal jobb megoldás is: a sütőbe sütés.
Kísérletezz bátran!
A végső ízt pedig a sülés közben elkészített máz fogja megadni hozzá. Ebben a verzióban egy mézes-fokhagymás-paradicsomos mártást készítünk, ami fényes, illatos ízbombákká varázsolja a húsgombócokat. Persze, vedd úgy, hogy ez csak egy lehetséges ízkombináció. Kísérletezz nyugodtan a mázzal, használd bátran a kedvenc ízesítőidet a worchestershire-szósztól a balzsameceten át a barbecue szószig, ez a jó a húsgolyóban: bármit elbír.
Húsgolyó édes-savanyú mázban

Hozzávalók 5 adaghoz
- 2 darab A húsgolyóhoz tojás
- 0.75 csésze tej
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 1 darab hagyma
- 1 teáskanál só
- 1 kilogramm darálthús
- 4 gerezd A mázhoz fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 0.75 csésze ketchup
- 0.5 csésze méz
- 2 evőkanál szójaszósz (elhagyható)
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze először a tejet és a tojást. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát, majd az apróra vágott hagymát és a sót. Végül keverjük hozzá a darálthúst, és dolgozzuk el alaposan.
Készítsünk húsgolyókat a masszából, rakjuk őket sütőpapírral kibélelt sütőlapra, majd toljuk be a sütőbe.
Amíg sülnek a húsgolyók (15-20 perc elég), elkészítjük a mázat. Egy serpenyőben vajat hevítünk, vigyázzunk, ne legyen túl forró, és megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát.
Keverjük el egy tálban a mézet, a szójaszószt és a ketchupot, és öntsük a serpenyőbe. Csökkentsük a hőmérsékletet, és fedő alatt rotyogtassuk 5 percig.
A mázat a kész húsgolyókra öntjük, jól megforgatjuk benne, és tálalhatjuk.
Fotó: Shutterstock