Omlós túrós pite szilvával gazdagítva: a vajas tészta a lelke

Nyomtatás
turos-szilvas-pite
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A túró, mint töltelék, tökéletes választás, de ha még finomabb pitét tálalnál, szezonális gyümölccsel is dobd fel!

A cikk létrejöttét a Penny támogatta.

Ha kedveled a túrós süteményeket, ezt a pitét imádni fogod: a vajas tésztát túrókrém és lédús gyümölcs borítja. Mi most szilvát használtunk, de őszibarackkal is tökéletes lenne a végeredmény.

Sem a tészta, sem a töltelék összeállítása nem nagy ördöngösség: előbbihez csak minden alapanyagot egybe kell gyúrni, utóbbihoz pedig összekeverni. A szilvát érdemes vaníliával és fahéjjal ízesíteni, de ha barackkal dolgozol, a fahéjat el is hagyhatod, a túróhoz pedig egy kevés citromhéjat is reszelhetsz.

Ha több időd van, szeretnéd kiélni a kreativitásodat, a pite díszítését bátran variálhatod, mi most az egyszerű csíkozásnál maradtunk.

Süss-főzz rögös túróval

Tudtad, hogy a rögös túrót a Kárpát-medencén kívül sehol máshol nem készítik? Pedig ez a kellemesen savanykás, aromás illatú tejtermék egyaránt kiváló alapanyaga az édes és a sós finomságoknak, ráadásul tele van a szervezet számára hasznos tápanyagokkal is. A PENNY saját márkás terméke, a Sissy rögös túró kedvező áron, félzsíros és zsírszegény változatban is kapható az áruházlánc üzleteiben.

Promóció

Túrós-szilvás pite

turos-szilvas-pite2

Hozzávalók 10 szelethez

Tészta:

  • 40 dkg Penny finomliszt
  • 2 tk Penny sütőpor
  • 1 nagy csipet
  • 8 dkg porcukor
  • 20 dkg Sissy teavaj
  • 1 db Penny tojás
  • 1 ek Sissy natúr joghurt

Töltelék:

  • 40 dkg szilva
  • 2 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 tk Penny őrölt fahéj
  • 50 dkg Sissy félzsíros rögös túró
  • 2 ek Sissy natúr joghurt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 db Penny tojás
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát: a lisztet, a sót, a porcukrot és a sütőport keverjük össze egy nagy tálban. A hideg vajat kockázzuk fel, majd morzsoljuk össze a lisztes keverékkel. Utána adjuk hozzá a tojást és a joghurtot, majd gyúrjunk egynemű gombócot belőle. 

A tészta kb. harmadát vágjuk le, csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe. Ez lesz a teteje.

A maradékot nyújtsuk ki a piteformánk méretére (24 centis), úgy, hogy az oldalaira is jusson belőle. Tegyük a kivajazott piteformába. A túllogó széleket vágjuk le, tegyük a félretett tésztához. 

A piteformát tegyük a hűtőbe, míg készül a töltelék.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk félbe vagy negyedekbe. Tegyük egy tálba, szórjunk rá 1 csomag vaníliás cukrot és a fahéjat, keverjük össze, tegyük félre.

A túrót törjük össze villával, keverjük hozzá a joghurtot, porcukrot, a másik csomag vaníliás cukrot és a tojást. Keverjük egészen krémesre.

Vegyük ki a piteformát a hűtőből, öntsük rá a túrós krémet, oszlassuk el rajta. A krém tetején rendezzük el az összevágott szilvákat. 

A maradék tésztát vegyük ki a hűtőből, nyútjsuk körré, majd késsel vagy derelye-, pizzavágóval vágjunk belőle csíkokat. Ezekkel rácsozzuk be a süti tetejét.

Toljuk a pitét a sütőbe 30-35 percre, míg a tetején a rács aranybarna nem lesz.

Várjuk meg, míg kihűl, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon