Francia mandulás-szilvás sütemény: pihe-puha a vajas tészta
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Ha csak egy szilvás süteményt készítesz el ősszel, ez legyen az, minden szempontból tökéletes a francia recept.
Francia recept alapján készül az alábbi omlós, szilvás sütemény, a puha tésztával tökéletes kontrasztot képez a ropogós mandula. Utóbbi nem csak a süti tetején jelenik meg, liszt formájában a tésztába is kerül, ettől lesz könnyű és légies a végeredmény.
A süteményt többféleképpen is feldobhatod: fahéjat is keverhetsz a tésztájába, az illata garantáltan belengi majd a konyhát, tálalásnál pedig kínálhatsz mellé tejszínhabot vagy vaníliafagyit. Ha pedig nincs kéznél szilva, próbáld ki barackkal, úgy is isteni lesz.
Mandulás-szilvás sütemény
Hozzávalók 10 szelethez
- 10 darab szilva
- 1 evőkanál citromlé
- 1.5 evőkanál cukor
- 100 gramm liszt
- 30 gramm mandulaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál citromhéj
- 200 gramm cukor
- 110 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 30 gramm mandula (szeletelt)
Elkészítés:
A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magját.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 23 centi átmérőjű torta- vagy piteformát.
A félbevágott szilvákat keverjük össze a citromlével és a másfél evőkanál cukorral. Tegyük félre.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a mandulalisztet, a sütőport, a sót és a citromhéjat.
Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, keverjük alaposan össze. Forgassuk hozzá a száraz hozzávalókat is, keverjük csomómentesre a tésztát.
Kanalazzuk a tésztát az előkészített formába. A szilvákat tegyük a vágott felükkel lefelé a tésztára, hagyjunk köztük egy kis helyet. Szórjuk a tészta tetejére a szeletelt mandulát.
Toljuk a sütőbe, nagyjából 50-60 percig süssük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images