Ünnepi mézes krémes, ahogy a nagyi készítette: így lesz tökéletes a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ahány ház, annyi szokás, de bármilyen recept mellett is döntesz, a mézes krémes nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem.
A zserbónak és a mézes krémesnek is helye van az ünnepi asztalon, de talán érdemes két különböző napon sütni őket, mert mindkettő időigényes. Érdemes egy éjszakát pihenniük a hűtőben, mielőtt felvágod őket. A zserbót idén cukormentesen sütöttem meg, de ezt nagyon gyorsan ellensúlyoztam a mézes krémessel, amelyben viszont bepótoltam a mennyiséget. Az ünnepen azért belefér egy kis kilengés, hogy az új évben még motiváltabb legyél, ráérsz akkor diétába fogni.
A mézes krémesre szánj elég időt, nem csak a készítésre, a pihentetésre is. Ennek a süteménynek is sokféle receptje létezik, van, aki grízzel főzi a tölteléket, én vaníliás pudingos krémet tettem a lapok közé. Egy biztos, ha kész van, biztos ez fog legelőször elfogyni. Egyet érdemes megjegyezni: a szélek nem hizlalnak!
Ünnepi mézes krémes
Hozzávalók 10 adaghoz
Tészta:
- 500 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 1 teáskanál szódabirkabóna
- 1 csipet só
- 150 gramm porcukor
- 90 gramm tejföl
- 70 gramm méz
- 2 darab tojás
Krém:
- 3 darab tojássárgája
- 60 gramm cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 45 gramm liszt
- 500 milliliter tej
- 140 gramm porcukor
- 180 gramm vaj
- 220 gramm sárgabaracklekvár (külön réteg)
Máz:
- 33 gramm kakaópor
- 80 gramm vaj
- 50 gramm porcukor
- 4 evőkanál víz (forró)
Elkészítés:
Krém:
A tojássárgájákat üssük edénybe, és keverjük el a vaníliás és a kristálycukorral. Szórjuk bele a lisztet, és egy kevés tejjel keverjük simára, csakúgy, mintha pudingot készítenénk. Ha csomómentes, öntsük bele a maradék tejet is. Tegyük a gázra, és közepes lángon, folyamatosan keverve főzzük pudingállagra.
Ekkor szorosan tegyünk rá folpackot, hogy ne legyen bőrös, várjuk meg, amíg egy kicsit hűl, és tegyük a hűtőbe. Ha érdekel, milyen trükköket alkalmazz, hogy ne legyen bőrös a puding teteje, akkor ezt a cikket is olvasd el.
Ha kihűlt a krém, a porcukrot és a vajat több részletben keverjük hozzá elektromos habverővel.
Tészta:
A lisztbe morzsoljuk bele a kockára vágott hideg vajat, majd tegyük bele a sót és a szódabikarbónát. Ekkor jöhet a többi alapanyag. Gyúrjuk össze a tésztát, majd felezzük meg. Egy lisztezett deszkán nyújtsuk 30x40 centiméteresre, majd fektessük egy ugyanekkora tepsi hátára. Én óvatosan feltekertem a meglisztezett sodrófára, és úgy tettem át a tepsire, így nem szakadt el.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A két lapot egyenként 10-12 percig süssük, figyeljük, hogy nehogy megégjen.
Vegyük ki a lapokat, várjuk meg, míg kihűlnek, majd keresztben vágjuk félbe őket, így 4 lapot kapunk. Az első lapot kenjük meg a krém felével, majd fektessük rá a következő lapot. Ezt a lapot kenjük meg lekvárral, majd jöhet a harmadik lap, arra kenjük rá a krém másik felét, majd tegyük rá az utolsó lapot.
Máz:
Egy edényben melegítsük meg a máz hozzávalóit, majd csorgassuk rá a süti tetejére, és simítsuk el. Nem kell megijedni, a máz nagyon folyós, így érdemes egy tálcán csinálni a műveletet. Tegyük hűtőbe, és másnap már szeletelhető.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors