![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Alakbarát zserbó teljes kiőrlésű lisztből – Karácsonykor is vigyázhatsz az alakodra
![zserbó cover](https://kep.index.hu/1/0/4094/40945/409459/40945937_3124537_092ecea63a4e3b338fb6af9804be737e_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem kell lemondanod a klasszikusokról karácsonykor sem, csak egy kicsit legyél egészségtudatosabb idén.
Vannak olyan sütemények, amelyek szinte kizárólag valamilyen ünnephez kapcsolódnak, ilyen a zserbó, amely nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony. A klasszikus sütemény receptje generációról generációra öröklődik, és még ha vannak is pici eltérések, abban mindegyik megegyezik, hogy jó minőségű házi baracklekvár nélkül egyik sem az igazi. Mi is megsütöttük a nagyiféle süteményt, itt találsz hozzá receptet.
A zserbó tényleg nem egy gyorsan elkészíthető édesség, így ha az íze után sóvárogsz, akkor ezt a sütés nélküli zserbógolyót készítsd el, amelyet cukormentesre is változtathatsz, de ez a muffin is jó választás.
A hagyományos zserbót is megsütheted cukormentesen, sőt teljes kiőrlésű lisztből, amelyből kicsit bátrabban ehetsz majd az ünnepek alatt, de azért ezt se vidd túlzásba. A teljes kiőrlésű mellé kell majd hagyományos liszt is, különben túl tömör lesz a tészta. Bár a zserbó eritrittel készül, ahhoz, hogy az élesztő felfusson, szükség van 1 kiskanálnyi cukorra. Ha valami miatt ennyit sem fogyaszthatsz, hagyd ki belőle, és az élesztőt rögtön morzsold a liszthez.
Én most készítettem először zserbót, és rögtön ezzel a változattal kezdtem, de szerencsére senki nem panaszkodott a diétásabb vonal miatt. Arra ügyelj csak, hogy a tészta sokkal több lekvárt vesz fel, nyugodtan tegyél bele többet a szokásosnál.
Teljes kiőrlésű cukormentes zserbó
![zserbó recept](https://kep.index.hu/1/0/4094/40945/409459/40945967_923783e637de693af100dffcaf8ad7f9_wm.jpg)
Hozzávalók 10 személyre
Tészta:
- 300 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 200 gramm liszt
- 20 gramm élesztő
- 130 milliliter tej
- 280 gramm vaj (puha)
- 30 gramm tejföl
- 2 darab tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál cukor
Töltelék:
- 200 gramm dió (darált)
- 400 gramm baracklekvár (cukormentes)
- 100 gramm eritrit
Máz:
- 3 evőkanál holland kakaó (cukrozatlan)
- 100 gramm poreritrit
- 80 gramm vaj
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. A langyos tejbe tegyük bele az egy kávéskanál cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt. (Vagy hagyjuk ki a cukrot, az élesztőt morzsoljuk a lisztbe.) Egy tálban gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit, a tejes élesztővel együtt. Osszuk 5-felé a tésztát, egyenként csomagoljuk be, és tegyük a hűtőbe fél órára.
Daráljuk meg a diót, és keverjük össze az eritrittel.
Vegyünk elő egy 20x30 centiméteres tepsit, és béleljük ki sütőpapírral.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy kilisztezett deszkán nyújtsuk ki az első tésztát, majd óvatosan fektessük a sütőpapírra. A diót és a lekvárt osszuk négyfelé, hogy mindegyik lapra jusson belőle. Kenjük meg lekvárral, majd szórjuk meg dióval. A következő három tésztát is ugyanígy nyújtsuk ki, kenjük meg lekvárral, és szórjunk rá a dióból. Az utolsó tésztát is nyújtsuk ki, tegyük a sütemény tetejére, és szurkáljuk meg villával.
Toljuk a süteményt a sütőbe, és süssük 40 percig.
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a csokimázat. A hozzávalókból ezt a receptet használva készítsük el a mázat, amit azonnal öntsünk a kihűlt sütemény tetejére, és kenjünk el. Várjuk meg, amíg megdermed, és utána meleg vízbe mártott késsel szeletelhetjük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!