Pirosra sült báránycomb: a hús olyan omlós, hogy szinte leválik a csontról

5
Nyomtatás
sbcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az omlós, ízletes báránysült az ünnepi menü fénypontja lesz, nem lehet abbahagyni, olyan finom.

A bárány nem hétköznapi alapanyag, legalábbis a hazai gasztronómia nem használja sűrűn, ünnepnapok alkalmával azonban érdemes az asztalra tenni sült formájában.

A húst megbízható hentestől szerezd be, jó választás, ha török húsüzletbe látogatsz, segítséget is kérhetsz a vásárlásnál, jelezd, mi készül belőle. A báránycombot tölteni is lehet: a töltelék állhat zöldfűszerekből, pestóból, gombából, amit jónak vélsz. Egyszerű technika, ha mély zsebeket vágsz a húson, majd ebbe kanalazod bele a masszát, végül zsineggel szorosan rögzíted. A sült mellé kínálj salátát, krumplit vagy rizses köretet, de kuszkusz is remekül illik hozzá.

Ünnepi, sült báránycomb

s1ct

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 kg báránycomb (csonttal vagy nélküle)
  • 2 ág rozmaring
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor zsálya
  • só és bors ízlés szerint
  • 100 ml olaj
  • olaj szükség szerint
  • 3 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A báránycombot a bőrös oldalával lefelé fektessük vágódeszkára, hosszában vágjuk be néhány helyen, így az aromákat jobban magába szívja.

A rozmaringot, petrezselymet és a zsályát aprítsuk finomra.

A húst sózzuk és borsozzuk, a friss, finomra vágott fűszernövényeket alaposan dörzsöljük bele, majd tegyük sütőzacskóba. Öntsük rá az olajat, mozgassuk át a zacskóban a húst, majd zárjuk le és tegyük 24 órára hűtőbe.

A bárányt bőrével lefele fektetve helyezzük tepsire, a hagymát negyedekre vágva tegyük mellé, a húson ejtett kis vágásokba a fokhagymagerezdeket tegyük bele.

A zacskóban lévő olajat öntsük a húsra, ha szükségesnek érezzük, még öntözzük meg plusz olajjal.

A húst toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 40 percre, majd állítsuk a sütőt 160 fokra, és még 40-50 percig süssük. A sütésnél használjunk konyhai hőmérőt, akkor jó, ha 65 fokos a belseje. A sült bárányt szeletelés előtt letakarva pihentessük 30 percet.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon