
Pirosra sült báránycomb: a hús olyan omlós, hogy szinte leválik a csontról

Az omlós, ízletes báránysült az ünnepi menü fénypontja lesz, nem lehet abbahagyni, olyan finom.
A bárány nem hétköznapi alapanyag, legalábbis a hazai gasztronómia nem használja sűrűn, ünnepnapok alkalmával azonban érdemes az asztalra tenni sült formájában.
A húst megbízható hentestől szerezd be, jó választás, ha török húsüzletbe látogatsz, segítséget is kérhetsz a vásárlásnál, jelezd, mi készül belőle. A báránycombot tölteni is lehet: a töltelék állhat zöldfűszerekből, pestóból, gombából, amit jónak vélsz. Egyszerű technika, ha mély zsebeket vágsz a húson, majd ebbe kanalazod bele a masszát, végül zsineggel szorosan rögzíted. A sült mellé kínálj salátát, krumplit vagy rizses köretet, de kuszkusz is remekül illik hozzá.
Ünnepi, sült báránycomb

Hozzávalók 6 személyre
- 2 kg báránycomb (csonttal vagy nélküle)
- 2 ág rozmaring
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor zsálya
- só és bors ízlés szerint
- 100 ml olaj
- olaj szükség szerint
- 3 fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A báránycombot a bőrös oldalával lefelé fektessük vágódeszkára, hosszában vágjuk be néhány helyen, így az aromákat jobban magába szívja.
A rozmaringot, petrezselymet és a zsályát aprítsuk finomra.
A húst sózzuk és borsozzuk, a friss, finomra vágott fűszernövényeket alaposan dörzsöljük bele, majd tegyük sütőzacskóba. Öntsük rá az olajat, mozgassuk át a zacskóban a húst, majd zárjuk le és tegyük 24 órára hűtőbe.
A bárányt bőrével lefele fektetve helyezzük tepsire, a hagymát negyedekre vágva tegyük mellé, a húson ejtett kis vágásokba a fokhagymagerezdeket tegyük bele.
A zacskóban lévő olajat öntsük a húsra, ha szükségesnek érezzük, még öntözzük meg plusz olajjal.
A húst toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 40 percre, majd állítsuk a sütőt 160 fokra, és még 40-50 percig süssük. A sütésnél használjunk konyhai hőmérőt, akkor jó, ha 65 fokos a belseje. A sült bárányt szeletelés előtt letakarva pihentessük 30 percet.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!