A legpuhább vajas-tejes sütemény - Bármivel gazdagítható az omlós tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Az amerikai klasszikust érdemes kipróbálni, olyan puha és légies, mint a leghabosabb piskóta.
A "hot milk cake" - tükörfordításban "forró tejes sütemény" - klasszikus amerikai desszert, amely könnyű, habos tésztáját a sok-sok tejnek és vajnak köszönheti. A titka csupán annyi, hogy a tejet és a vajat össze kell melegíteni egy lábasban, így adni a tészta többi hozzávalójához.
Mivel egy kis vanílián kívül nem kerül bele más, az amerikaiak rengeteg - 400 gramm - cukorral készítik. Én most csökkentettem a cukor mennyiségét, de akár felére is lehet venni, főleg, ha valamilyen édes gyümölccsel vagy csokival is gazdagítanád a tésztát. A kész desszertet is fel lehet turbózni, akár porcukorral, akár tejszínhabbal, de karamellszósz is kerülhet rá.
Vajas-tejes sütemény
Hozzávalók 12 szelethez
- 4 darab tojás
- 300 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 280 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 250 milliliter tej
- 170 gramm vaj
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tálban verjük habosra a cukrot és a tojást. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd a sóval és sütőporral kikevert lisztet is keverjük bele.
Egy kis lábasban melegítsük össze a tejet és a vajat, míg a vaj teljesen el nem olvad a folyadékban.
Öntsük a lisztes keverékhez, majd robotgéppel keverjük simára.
Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt 23x33 centiméteres tepsibe, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Getty Images