
Nagyon foszlós, édes-sós húsvéti zsemlék kalács helyett

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Van valami megmagyarázhatatlanul jó érzés abban, hogy ezeket a zsemléket szét kell húzni, mint a buktákat.
Valójában ez nem húsvéti zsemle, hanem egy szimpla péksütemény, amit az angol nyelvű szakirodalom "dinner rolls" vagy "pull apart rolls", azaz vacsora zsemle vagy széthúzós zsemle néven emleget.
Azért gondoljuk mégis szuper megoldásnak a húsvéti asztalra, mert épp olyan foszlós, édeskés állaga van, mint a kalácsnak, és biztosak vagyunk benne, hogy nem mindenkinek van kedve a fonogatáshoz. Ebből a tésztából elég kis golyókat formálni, egymás mellé lerakosgatni, majd megsütni.
Vajas-tejes zsemle

Hozzávalók 15 darabhoz
- 3 deciliter tej
- 1 tasak élesztő
- 500 gramm liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál vaj
- 1 darab tojás (kenéshez)
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, nagy tálba öntjük, majd hozzákeverjük a lisztet és a sót. Elkeverjük, majd ha összeállt, a vajat is hozzáadjuk. Lágy, rugalmas, de nem ragacsos tésztát gyúrunk belőle, letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni.
Amikor megkelt, egy szögletes tepsit kikenünk vajjal, vagy kibélelünk sütőpapírral. A tésztából kis gombócokat gyúrunk, és ezeket letesszük szorosan egymás mellé. Letakarjuk, további fél órát kelni hagyjuk, közben a sütőt előmelegítjük 200 fokon.
Ha a gombócok megkeltek, lekenjük őket egy felvert tojással, majd a sütőbe csúsztatjuk a tepsit. 15-20 perc alatt sülnek majd aranyszínűre.
Fotók: Ács Bori/Sóbors