
Ha habzó vajban sütjük a csirkemellet, ízes és szaftos lesz
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Egyserpenyős pirult krumpli: sült paprika színesíti

Fantasztikus málnás muffin: vajtól lesz omlós és isteni

Pofonegyszerű, nagyon sajtos zöldborsótócsni: alig valamiből készül

Krémes eperleves bodzával: jó hidegen kínáld

Villámgyors csirkés pad thai házilag: vacsorára is belefér
A csirkemellet sokszor vádolják azzal, hogy nincs íze és száraz, hogy unalmas és jellegtelen. Pedig nem kellene annak lennie, vannak módszerek, amikkel csodákat lehet kihozni belőle.
Az egyik ilyen módszer a vajban sütés. Ám itt nem csupán annyiról van szó, hogy olaj helyett vajban sütjük ki a mellet a serpenyőben, ennél jóval többről. Elég gondos odafigyelés és gyors reakcióidő kell a módszer elsajátításához, de ha sikerül, a legszaftosabb, legfinomabb csirkemellel henceghetünk el a végén.
A módszer lényege a hőmérséklet gondos irányítása. A vaj, miután felolvadt, baromi könnyen meg tud égni, tehát az előpirítás után rögtön a legkisebb lángra kell átköltöztetni a serpenyőt, és kicsit várni, míg lehűl. A vaj jobb, ha hideg kockákban kerül a hús mellé, így lassabban fog megolvadni.
Nagyon résen kell lenni, és amint elkezd olvadni, azonnal őrületesen gyors mozdulatokkal kanalazgatni kell a lecsurgó vajjal a csirkemellet. Amikor pedig észrevesszük a jellegzetes, diós illatot, az azt jelenti, hogy a vaj megbarnult, ezért gyorsan le kell venni a lángról, különben pillanatokon belül megég.
Az eljárás alapja ez, egy kiindulópont, ahonnan tovább lehet menni, ha nem elég a vaj amúgy kifejezetten szeretnivaló íze, ami átjárja a húst. A pirítási fázis után a csirke mellé dobhatunk a serpenyőbe valamilyen fűszert vagy aromatizáló alapanyagot, ami épp a kezünk ügyébe kerül: egy, a kés lapjával megtört fokhagyma gerezdet, rozmaringot, esetleg facsarhatunk rá a végén citromlevet.
Habzó vajban sült csirkemell

Hozzávalók 1 adaghoz
- 200 gramm csirkemell
- 2 evőkanál vaj
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors