
Omlós, vaníliapudingos csiga – A tészta is puha lesz a tölteléktől

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A nagy kedvenc kakaós csiga tésztájába most vaníliapuding került, ettől még puhább és omlósabb lett a sütemény.
Ez a puha, kelt tésztás édesség reggelire és uzsonnára is tökéletes, ráadásul, ha időszűkében vagy, akkor leveles tésztából is elkészítheted. A kelt tésztás változatból a kakaós és a fahéjas is nagy favorit, érdemes megtanulni a nagymama receptjét, az mindig beválik.
Ha szereted a pudingot, akkor a vele készült süteményeket is biztosan kedveled. Már egy egyszerű kekszet is sokkal puhábbá tesz, az amúgy is puha kelt tésztával meg szinte egybeolvad. Egy kevés aszalt gyümölccsel is érdemes feldobni. Nem egy gyors recept, mint ahogy a kelt tésztás receptek általában, de megéri elkészíteni.
Vaníliapudingos csiga

Hozzávalók 10 adaghoz
Tészta:
- 500 gramm liszt
- 3 evőkanál cukor
- 1 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 250 milliliter tej
- 20 gramm élesztő
- 80 gramm vaj (olvasztott)
- 1 csipet só
Töltelék:
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál cukor
- 400 milliliter tej
- ízlés szerint aszalt vörösáfonya vagy mazsola
Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukros tejben. Elég egy kanál cukrot tenni a tejbe, a többi mehet a tésztába.
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, tegyük hozzá a maradék cukrot, a sót, a tojást, a tojássárgáját, majd öntsük bele a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani, majd csorgassuk bele az olvasztott vajat és addig dagasszuk, amíg egynemű nem lesz a tészta. Ekkor takarjuk le, majd hagyjuk egy órát meleg helyen kelni.
A pudingot a csomagoláson leírtak szerint készítsük el, majd hagyjuk kihűlni. Ha nem szeretnénk bolti pudingot használni, készíthetjük házilag is, erre itt találunk szuper receptet.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsuk 3-4 milliméter vastag téglalapra, kenjük meg a vaníliapudinggal, szórjunk rá áfonyát vagy mazsolát, majd a hosszanti oldalától tekerjük fel. Vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd fektessük le sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk közöttük elég helyet, mert a tészták ilyenkor még nőnek. Hagyjuk még egy fél órát kelni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük meg a csigákat 20 perc alatt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors