Vaníliás, illatos csokis keksz – Extra puha lesz a pudingtól

vaníliapudiscsokiskeksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez egy olyan amerikai csokis keksz, ami, eltérve a megszokottól, nem kemény és ropogós, hanem teljesen puha.

Ízében és állagában is ötcsillagos ez a keksz - a csoki mellett érződik a vanília is, ráadásul olyan omlós, hogy tényleg szinte elolvad a szájban. A kekszek nem teljesen laposak, a sütőportól picit megemelkednek, apró pöffetegek lesznek belőlük.

A pudingtól lesz puha és omlós

A vaníliapuding nem főzve, hanem instant por formájában kerül a kekszekbe - a keményítőt helyettesíti. Ugyanis a keményítő puha tésztát eredményez, azonban, ha picit több kerül belőle a desszertbe, az az íz rovására mehet. A vaníliapuding viszont nemcsak omlóssá varázsolja a kekszeket, hanem egy plusz vaníliás ízt is kölcsönöz nekik.  

Fontos, hogy nem szabad a tésztát túlkeverni: ha a száraz hozzávalók elvegyültek a folyékonyakkal, ne keverjük tovább, mert tömör lesz a végeredmény. A kész tésztát 30 percig pihentetni kell a hűtőben, különben könnyen szétfolynak majd a kekszek a sütőben, úgyhogy erre fordítsunk kellő figyelmet. Ha a pihentetés után nehezen formázhatónak érezzük a tésztát, pár percig hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy visszapuhuljon.

Vaníliapudingos csokis keksz

vaníliapudiscsokiskeksz2

Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 250 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál
  • 170 gramm vaj
  • 100 gramm kristálycukor
  • 100 gramm barna cukor
  • 80 gramm vaníliás pudingpor
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 180 gramm csokicsipsz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és a sót.

A vajat olvasszuk fel. Keverjük hozzá a kétféle cukrot és a vaníliás pudingport. Ha elvegyültek a hozzávalók, mehet hozzá a tojás és a vaníliakivonat, ha homogén a massza, beletehetjük a lisztes keveréket is. Végül adjuk hozzá a csokicsipszet.

Tegyük félre a tésztát, pihentessük 30 percig.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Csináljunk kisebb golyókat kb. evőkanálnyi mennyiségű tésztából, hagyjunk köztük 5 centiméter távolságot.

Süssük őket 8-10 percig, amíg a sütik széle barnulni nem kezd. Ha úgy érezzük, hogy a közepük még túl puha, nincs baj, hagyjuk benne a lekapcsolt sütőben a kekszeket további 10 percre, ki fognak száradni.

Kihűlve, magában vagy vaníliapudinggal tálaljuk.

Fotó: Getty Images 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük