Vaníliapudingos tejberizs: krémes, édes, olcsó desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tejberizs sokak kedvence. Alapjáraton, teljesen üresen is isteni finom, de vaníliapudinggal felturbózva igazán különleges desszert lesz belőle. Szezonális gyümölcsökkel, fahéjjal, csokiforgáccsal díszíthetjük, de a'la nature is tökéletes.
A tejberizs főzése figyelmet igényel, ugyanis nagyon könnyen leég a rizs vagy kifut a tej. Úgyhogy maradjunk a közelében, kevergessük meg párszor, ne hagyjuk magára a készülő finomságot.
Ha a figyelem megvan, akkor nem tudjuk elrontani a tejberizst. Kicsit több tej, kicsit kevesebb pudingpor, egyik sem számít, maximum annyival hígabb vagy sűrűbb lesz a végeredmény, de az ízén ez mit sem változtat.
Sokan arra esküsznek, hogy egy kis víz is kell a tej mellé, én már próbáltam így is-úgy is, de nem éreztem jelentős különbséget, úgyhogy általában csak tejből készítem. Ha esetleg nincsen otthon annyi tej, amennyit a recept igényel, és csak 1-2 dl hiányzik, kipótolhatjuk azt a részt vízzel.
Bevallom őszintén, én jó édesen szeretem a tejberizst, de aki nem annyira, az először csak egy kis mennyiséggel keverje ki a pudingport, és utólag, amikor már majdnem készen van a rizs, lehet még cukrot adni a desszerthez.
Vaníliapudingos tejberizs
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 liter tej
- 200 gramm rizs
- 5 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
- 2 deciliter tej
- 50 gramm vaj
- opcionális fahéj
Elkészítés:
Amíg fő a rizs, keverjük ki a pudingport a 2 deciliter tejjel és a cukorral. Tegyünk bele először 5 evőkanállal, utólag még meg lehet cukrozni.
Amikor a rizs már majdnem teljesen készen van, öntsük hozzá a pudingporos keveréket, főzzük készre vele 3-4 perc alatt. Folyamatosan kevergessük, nem kell már lefedni.
Óvatosan kóstoljuk meg, ha nem elég édes, lehet még cukrozni, gyorsan elolvad benne.
Ha az ízesítéssel készen vagyunk, vegyük le a tűzről a tejberizst, majd keverjünk bele 5 dkg vajat. Ha elolvadt a vaj, készen vagyunk, melegen vagy hidegen, fahéjjal megszórva tálaljuk.
Fotó: Shutterstock