
Selymes, vaníliás körteleves leheletnyi fahéjjal fűszerezve – Kókuszkrémmel készítve isteni

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
Mindennapi ízek, együtt azonban olyan kombinációt alkotnak, hogy mindenkit levesznek majd a lábáról.
Ha villámgyorsan, az utolsó pillanatban kell finom, mégis különleges levest tálalni a vendégeknek, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét, a vaníliás körtekrémleves az egyik legjobb választás. Fél órán belül elkészül, nem kell hozzá sok minden és könnyedén feldobható illatos karácsonyi fűszerekkel.
Az én verziómba fahéj és vanília került, de szegfűszeggel, szerencsendióval is lehet ízesíteni. A vanília cukor, illetve pudingpor formájában fő a levesbe, de ha van otthon, vaníliarúd frissen kikapart magjával érdemes készíteni.
A leves selymes állagáról a tejszín gondoskodik, de most egy picit változtatni szerettem volna a megszokott ízeken, így kókuszkrémmel készítettem. A kókusz csak enyhén érződik, viszont igazán selymes lesz tőle a leves, nagyon jól passzol a körtéhez.
Vaníliás körtekrémleves

Hozzávalók 6 adaghoz
- 8 darab körte
- 1 teáskanál fahéj
- 2 deciliter kókuszkrém
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1 csipet só
- 1 liter víz
- 4 evőkanál barna cukor
Elkészítés:
A körtéket hámozzuk meg, vágjuk ki a magházukat, majd vágjuk őket kockákra. Tegyük egy lábasba.
Szórjuk rá a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, sót, keverjük alaposan össze. Öntsük fel kb. 1 liter vízzel, majd tegyük a gáztűzhelyre. Forrástól számítva kb. 15-20 percig főzzük, míg teljesen puha nem lesz. Ha kész, botmixerrel pürésítsük.
A kókusztejszínt keverjük alaposan össze a pudingporral, majd adjunk hozzá 1 merőkanálnyit a forró levesből folyamatos kevergetés mellett. Ha egyneműre elkevertük, öntsük óvatosan vissza a levesbe, közben folyamatosan kevergessük.
Újraforrástól számítva 2 percig főzzük, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. Melegen, de hidegen tálalva is isteni.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors