Gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, immunerősítő – 8 érv, amiért érdemes körtét fogyasztani

kcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A körte az almához hasonlóan egész évben beszerezhető, zamatos, egészséges gyümölcs, amit nem csak nyersen érdemes fogyasztani - sütemények, levesek, saláták és különböző szószok is készülhetnek belőle.

A népszerűségi listán a körte eltörpül az alma mellett, pedig érdemes lenne gyakrabban fogyasztani, hiszen áldásos hatásáról is ismert. Homérosz például egyenesen az istenek ajándékának nevezte a gyümölcsöt.

A sok színben fellelhető gyümölcs hosszúkás, édes zamatú. Több mint 5000 körtefaj ismert, ebből 25-öt termesztenek, körülbelül 10 fajtája lelhető fel a piacok, boltok kínálatában. A legkedveltebb körtefajták: Vilmoskörte, Nemes Krassán, Gujot, Anjou, Alexander.

A középkorban nyersen sosem fogyasztották a gyümölcsöt, mivel tévesen mérgezőnek ítélték. A Napkirály, XIV. Lajos korában változott a helyzet, ekkor már uralkodói ínyencségnek számított.

A későn érő fajták héja nehezen emészthető, puffadást okozhat. A gyümölcshéj alatti úgynevezett kősejtek az arra érzékenyeknek bél- és epegörcsöt is okozhatnak, nekik fogyasztás előtt érdemes eltávolítani a héjat.

A körtében nagyon sok ásványi anyag található, vitaminokban is dúskál, főleg A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin tartalma magas. A gyümölcsről úgy tartják, gyakori fogyasztása természetes gyógyír lehet ízületi gyulladásra, vérszegénységre és a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is csökkenti. Jótékony hatásai miatt érdemes beiktatni az étrendünkbe.

A látás őre

Ha mindennap fogyasztjuk, a szemünket megvédhetjük a makula-degeneráció kialakulásától, ami az időskori vakság egyik leggyakoribb oka.

kct1

A szív barátja

Rostban gazdag, ami kifejezetten jót tesz a szívnek. A rost csökkenti a koleszterinszintet azzal, hogy megköti az epesavat és kihajtja a szervezetből. A körtében kvercetin is található, ami mérsékeli a vérnyomást.

Gyomorproblémákra is ajánlott a fogyasztása

A gyümölcsben lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, méregtelenítésre ajánlott a fogyasztása. Magas rosttartalmának köszönhetően a vastagbélrák megelőzésében is hasznos.

Feltölt energiával

A gyümölcsből érdemes turmixot is készíteni, a fáradt szervezetet energiával tölti fel. A jó szellemi teljesítmény érdekében érdemes a körtét 30 percig főzni, majd a levét meginni, vizsgaidőszakban hasznos lehet az így készült ital.

kct2

Cukorbetegek is ehetik

Magas a rosttartalma, de a glikémiás indexe alacsony, ezért a körte az egyik legjobb gyümölcs a cukorbetegséggel küzdők számára. A szervezet lassan emészti meg a gyümölcsben lévő tápanyagot, ezért elfogyasztása után nem ugrik meg a vércukorszint. Zamata miatt az édesség utáni sóvárgást is csillapítja.

Megelőzi a csontritkulás kialakulását

A körtében található kalcium miatt gyerekeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása - az erős csontokért és fogakért.

Gyulladáscsökkentő

Gyulladásos, légúti betegségek kezelésében is hatékony.

Immunerősítő

Az édes zamatú körte immunerősítő ásványi anyag- és vitamingazdagsága miatt.

Fotók: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük