Omlós vaníliás sütemény egyszerűen, íróval keverve: édes máz vonja be
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ebben a szuper omlós süteményben az író a főszereplő, a tejterméktől nemcsak puha, de isteni finom is lesz az édesség.
Ez a legomlósabb süti, amit valaha sütöttem, nagyon szaftos, puha, ráadásul gyorsan és egyszerűen készül. Napok múlva is megőrzi az állagát, úgyhogy érdemes egy jó nagy tepsivel készíteni belőle.
A süti titka a vanília és az író. Előbbi kivonat és cukor formájában kerül bele, próbálj belőlük minél jobb minőségűt, akár házit használni, amely nem csak aromát tartalmaz. Az író az omlós állagért felel, de nemcsak a tésztát gazdagítja, hanem a mázat is, hidd el, megéri kipróbálni. Ha esetleg nem kapsz írót, házilag is elkészítheted, de tej és joghurt keverékével is helyettesítheted.
A máz nem dekorációként funkcionál, a tésztát teszi szaftossá és még finomabbá. Fontos, hogy még melegen öntsd a langyos sütire, és a tésztát szurkáld meg jó pár helyen, hogy a vaníliás máz be tudjon csorogni a rétegek közé.
Vaníliás süti
Hozzávalók 30 szelethez
Süti:
- 380 gramm liszt
- 2 tk sütőpor
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- 300 gramm cukor
- 375 ml író
- 3 db tojás
- 2 tk vaníliakivonat
- 2 ek olaj
- 220 g vaj
Máz:
- 110 g vaj
- 40 g barna cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
- 60 ml író
- 100 g porcukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 centis tepsit.
Keverjük össze egy tálban az átszitált lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és a cukrot.
Egy másik tálban keverjük össze az írót, a tojásokat, a vaníliakivonatot és az olajat.
A vajat kockázzuk össze, majd adjuk a lisztes keverékhez, gyors mozdulatokkal dolgozzuk vele össze, míg morzsaszerű nem lesz az állaga.
Öntsük rá a folyékony hozzávalókat, keverjük alaposan össze spatulával, ha szükséges, robotgép segítségével dolgozzuk össze a tésztát, de ne keverjük 10 másodpercnél tovább. Az egynemű tésztát öntsük az előkészített tepsibe.
Toljuk a sütőbe, kb. 35-40 percig süssük.
Ha a teteje aranybarna, készen van. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már nincs nyers tészta a tűn/fogpiszkálón, megsült. Ha picit morzsás lesz a fogpiszkáló, az nem baj, nem szabad tovább sütni, mert kiszárad.
Hagyjuk hűlni a sütit 15 percig, közben készítsük el a mázat.
A vajat tegyük egy kis lábasba, kapcsoljuk fel alatta a lángot, olvasszuk fel. Keverjük bele a barna cukrot és a vaníliás cukrot, addig melegítsük, míg teljesen el nem olvadnak. Utána kapcsoljuk le a lángot, adjuk hozzá a vaníliakivonatot és az írót. Fokozatosan adagoljuk a porcukrot, keverjük csomómentesre.
A még meleg sütit szurkáljuk meg hústűvel vagy fogpiszkálóval, minél több helyen, majd öntsük rá a még meleg, de nem forró mázat. Hagyjuk 30 percig állni a sütit, hogy magába szívja az édes öntetet.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors