Vaníliasodós szőlőkosárka ráérős nyári-őszi délutánokra
Tudsz vaníliasodót készíteni?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gyümölcsös kosárka igazi hétvégi süti, ráérős, pepecselős, kinti nagy meleget túlélős. Még akkor is, ha egyébként egy kicsit sütni is kell hozzá.

Az alap, vagyis a kosárka egyszerű linzertésztából készül, amit pillanatok alatt összegyúrhatunk. Bele egy finom, vaníliás tejsodó kerül. Jól jegyezzétek meg egyébként ezt a két receptet, mert mind a kettő fontos konyhai alap, ami millióféleképpen variálható.

Ilyenkor természetesen idénygyümölccsel kombináljuk, de valójában ez a süti teljesen független az évszakoktól. Ha télen jut eszedbe gyümölcsös kosárkát sütni, akkor a tetejére kerülhet kivi, narancs vagy almaszeletek, tavasszal eperrel is isteni - szóval használd nyugodtan azt a gyümölcsöt, ami van otthon.

Ahány gyümölcs, annyiféle variáció

A legjobb persze az benne, hogy ha kisültek a kosárkák, még mindig eldöntheted utólag is, hogy milyen gyümölccsel díszíted. Ha többféle is van otthon, akkor alkotás kezdődik: akár kombinálod a gyümölcsöket egy sütin belül, akár nem, a végeredmény tutira finom lesz.

Tejsodós szőlőkosárka

tejsodós szőlőkosárka

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 20 dekagramm A tésztához liszt
  • 6 dekagramm cukor
  • 12 dekagramm hideg vaj
  • 1 darab tojás
  • 1 csipet
  • 7 deciliter A sodóhoz tej
  • 7 darab tojássárgája
  • 10 dekagramm cukor
  • 2 evőkanál vaníliakivonat
  • 0.5 kilogramm A díszítéshez gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

Elkészítjük a tésztát. Ehhez a szárazakat elegyítjük egy tálban, majd összemorzsoljuk a kemény vajjal, végül összegyúrjuk a tojással. Gyorsan dolgozunk, nem szöszölünk. Nem kell simának lenni, elég, ha összeáll.

A tésztát fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni.

Elkészítjük a tejsodót. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A tejet meglangyosítjuk, és lassan elegyítjük a tojásos keverékkel, és a vaníliakivonattal. Csőrös kiöntőbe töltjük.

Felmelegítjük a sütőt 190 fokra.

A tésztát kinyújtjuk, és akkora korongokat szaggatunk belőle, amivel néhány centis peremmel ki tudjuk bélelni a felfújtformáinkat. Ha nincsenek felfújtformáink, nem kell megijedni, muffinforma is alkalmas a feladatra, sőt, szükség esetén még cappuccinos csészében is simán el lehet készíteni a kosárkákat.

A tésztakosárkákba beleadagoljuk a tejsodót, de nem töltjük őket teljesen tele. Betoljuk a sütőbe, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha megszilárdult a krém.

A kész sütiket kihűtjük, és hidegen díszítjük a gyümölcsökkel.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük