Isteni, zöldséges, vega bolognai spagetti: nem hiányzik belőle a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon zöldséges, izgalmas, isteni fogás, amit a többféle gomba és a vörösbor tesz feledhetetlenné.
Bár nem vagyok vegetáriánus, egyre gyakrabban tartok húsmentes napokat, néha jólesik a picit könnyedebb, zöldségesebb fogásokat választani. A bolognai spagetti a család hatalmas kedvence, ráadásul rengeteg vega változata létezik, de a két legnépszerűbb a lencsés és a gombás.
A gomba tökéletes húspótló, szuperül helyettesíti a darált húst ebben a receptben is. Érdemes vegyes gombát használni, lehet benne csiperke, laska, szegfűgomba, minél többféle, annál finomabb lesz. A gombán és a paradicsomon kívül még kakukkfű és vörösbor ízesíti a szószt, mindkettő kötelező eleme a receptnek, nélkülük nem lesz olyan ízes a végeredmény.
Gomba bolognai
Hozzávalók 2 személyre
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál szárzeller
- 500 gramm gomba (vegyes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 gramm sűrített paradicsom
- 60 milliliter száraz vörösbor
- 250 milliliter alaplé
- 240 gramm kockázott paradicsom
- 2 teáskanál kakukkfű
- 250 gramm tészta
- 25 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben. Szűrjük le, tegyük félre.
A hagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze, a fokhagymát aprítsuk össze. A zellert vágjuk finomra, a gombákat minél kisebb kockákra.
Az olajat és a vajat melegítsük meg egy serpenyőben. Mikor a vaj felolvadt, dobjuk bele a zellert és a hagymát, majd 5 percig dinszteljük. Adjuk hozzá a gombát is, addig dinszteljük, míg ki nem engedi magából az összes vizet. Dobjuk rá a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, sót, borsot, majd keverjük alaposan össze.
Öntsük rá a bort. Mikor már gyöngyözik, adjuk hozzá az alaplevet, a kockázott paradicsomot és a kakukkfüvet. Gyöngyözve főzzük 10-12 percig, míg a szósz be nem sűrűsödik. Mikor kész, forgassuk bele a kifőtt tésztát, majd ízlés szerint sózzuk, ha szükséges.
Melegen, parmezánnal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images