![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A bolognai, ami lencséből készül - Más lesz, de elképesztően finom
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Gyakran szokott balul elsülni, mikor a vegetáriánus konyha húsmentes változatokat próbál kreálni alapvetően húsos ételekből, néha mégis nagyon ügyesen sikerül egy-egy étel utánzása, ilyen ez a vega bolognai is.
Nagyon-nagyon szeretem a bolognait, ezért szkeptikus voltam, de annyira sokan és sokféleképpen készítették már ezt a divatreceptet, hogy nekem is meg kellett próbálnom.
A húst leszámítva minden ugyanaz
Nagyon igyekeztem, a húst leszámítva, mindent ugyanúgy csinálni, ahogy az eredetinél szoktam, például tettem bele bort is, nem hagytam el a szentháromságnak számító répa-zeller-hagyma hármast, mint alapot, és lassan, hosszan főztem a szószt.
Intenzívebb fűszerezést igényel
Senkit nem fogunk vele átverni, de mégis nagyon hasonlít az eredetihez, és aki a lencsét is szereti, annak nem lesz utána semmiféle hiányérzete. Szerintem valamivel intenzívebb fűszerezést igényel a húsos verziónál, ezért én több zöldfűszert, több fokhagymát adtam hozzá.
Lencse-bolognai
![lencse bolognai](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291008/29100891_8d4580b4f89fc0cc3f42e9fb822e9c0f_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm lencse
- 1 fej hagyma
- 2 darab sárgarépa
- 2 darab zellerszár
- 700 gramm passzírozott paradicsom
- ízlés szerint oregano, zsálya
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 deciliter vörösbor
- 2 csipet só, bors
- ízlés szerint parmezán/grana padano
- 500 gramm durumtészta
Elkészítés:
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a répát és a zellert kockázzuk. Az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a többi zöldséget, majd a lencsét is.
Felöntjük a borral, felforraljuk, és addig főzzük, míg a nagy része el nem párolog. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, és addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul.
Ha nem áztattuk be a lencsét előtte, akkor szükség lesz vízre vagy alaplére is: csak kis adagokban adjuk hozzá, míg meg nem puhul, nehogy híg legyen a végeredmény. A szószt a kifőzött tésztán tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!