Isteni vega hamburgerpogácsa - Olyan finom, hogy nem hiányzik belőle a hús

sárgarépa és fehérbab burger cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kisfiam hamburgerrajongó, egyik nap boldogan osztotta meg velem a csodareceptjét.

A hagyományos, vagyis húspogácsás hamburger nagyon népszerű a családban, a gyerekek szeretnek vele pepecselni, majd utána ízlésük szerint összerakni. Egyik nap megkérdeztem, hogy mi lenne, ha húsmentesen készítenénk el.

A gyerekek miatt fontosnak tartottam, hogy olyan zöldséget válasszunk, amelynek magas a fehérjetartalma, a bab tökéletesen megfelelt erre a célra. A sárgarépa szintén szuper vitaminforrás, és még egy kis színt is visz az ételbe. Hamburgerzsemlében, akár csak salátával vagy egyéb körettel is jó kis fogás. 

Vega répa- és babburger

sárgarépa és fehérbab burger recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 60 gramm panko morzsa vagy zsemlemorzsa
  • 1 darab hagyma
  • 1 evőkanál paradicsomszósz
  • 1.5 teáskanál
  • 2 szál sárgarépa
  • 1.5 evőkanál almaecet
  • 2 doboz fehérbabkonzerv
  • 1 darab tojás
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Forrósítsunk fel egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben. Szórjuk bele a panko morzsát, kis lángon pirítsuk aranybarnára. Tegyük át egy tálba, majd a serpenyőt tegyük vissza a tűzhelyre. 

A répákat reszeljük le.

Tegyünk 2 evőkanál olívaolajat a serpenyőbe, majd tegyük rá az apróra vágott hagymát. Addig pirítsuk, amíg aranybarna nem lesz. Keverjük hozzá a paradicsompürét, sózzuk, tegyük rá a répát, pároljuk, amíg kicsit meg nem puhul. Öntsük rá az ecetet, majd hagyjuk, hogy elpárologjon.

Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a megpirított zsemlemorzsát. Keverjük hozzá a fehérbabot. Érdemes fakanállal dolgozni és keverés közben kicsit pürésíteni a babot, közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük bele a tojást. Formázzunk belőle 6 pogácsát, lapítsuk le őket, mintha burgerpogácsákat készítenénk. 

Egy serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat, melegítsük fel, és süssük meg a pogácsák mindkét oldalát ízlés szerint világosabb vagy sötétebb barnára. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük