Isteni, szaftos vega töltött káposzta: a húsevők is imádni fogják
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ez a recept nem a tradicionális töltött káposztát utánozza, hanem egy merőben eltérő ízvilágot nyújt, ezért nem csak vegetáriánusoknak ajánlom, húsevők is nyugodtan elkészíthetik, meg fognak lepődni, hogy milyen isteni.
Nálunk sosem hiányozhat a karácsonyi asztalról a töltött káposzta. Ez a verzió húsmentes, paradicsomos, gombás, teljesen más, mint a hagyományos, mégis különösen finom. Ha van vegetáriánus a családban, akinek szeretnél kedvezni, vagy csak kipróbálnál valamilyen új ízt, akkor állj neki ennek az isteni, gombával töltött káposztának.
A töltelék alapját a rizs, a gomba és a hagyma adja, a káposzta mellé pedig még egy szósz is készül, pontosabban egy paradicsommártás. Ennek megfelelően a fűszerezés is eltér a megszokottól, a paradicsomhoz más fűszerek illenek, mint a darált húsos változathoz. A recept különlegességét még az adja, hogy a káposztatekercsek nem főzve, hanem sütve vannak.
Tálalásnál viszont visszatérhetsz a hagyományokhoz, ugyanis kínálhatod tejföllel a káposztát, viszont mivel vegánoknak is tökéletes ez a recept, ezt lehet helyettesíteni mással vagy el is lehet hagyni. Bár kicsit időigényes a recept, megéri elkészíteni, a munka legnagyobb részét pedig úgyis a sütő intézi.
Vega töltött káposzta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 bögre rizs
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 darab hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 250 gramm gomba
- 1 csipet pirospaprika
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál bazsalikom
- ízlés szerint só, bors
- 1 fej káposzta
- 420 gramm paradicsomszósz
- 1 doboz sűrített paradicsom
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál bazsalikom
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- 0.25 teáskanál pirospaprika
- ízlés szerint cukor
Elkészítés:
1. Főzzük meg a rizst.
2. Amíg fő a rizs, addig tegyük fel az olívaolajat egy serpenyőbe, tegyük bele az apróra vágott hagymát. és addig dinszteljük, amíg üveges nem lesz.
3. Mehet hozzá az összezúzott fokhagyma, az apróra szeletelt gomba, a pirospaprika, a kakukkfű, a bazsalikom, a só és a bors. Hagyjuk pirulni 7-10 percig, hogy a gomba is elkészüljön.
4. Egy másik serpenyőben álljunk addig neki a mártásnak. A paradicsomszószt, a sűrített paradicsomot, a fűszereket és az egy csipet cukrot tegyük a serpenyőbe, és forraljuk össze őket 5 perc alatt.
5. A káposztaleveleket tegyük egy nagy lábasba, öntsünk rájuk forrásban lévő vizet, majd fedjük le őket. Hagyjuk így 10 percig, hogy a levelek kicsit megpuhuljanak, könnyebb legyen őket betölteni.
6. A rizst, a gombás keveréket és fél bögre paradicsommártást keverjünk össze, ez lesz a töltelékünk.
7. Egy 22x33 centiméteres tepsit készítsünk elő, az aljára tegyünk vékonyan a paradicsommártásból.
8. A káposztaleveleket töltsük be a töltelékkel, kb. 2-4 evőkanál fér beléjük, majd tekerjük fel a leveleket és a végüket hajtsuk be.
9. Rakjuk őket a tepsibe, majd öntsük le a káposztatekercseket a maradék mártással.
10. 180 fokon kb. 50 percig süssük őket, majd tejföllel tálaljuk.
Fotó: Shutterstock