Liszt- és cukormentes, narancsos muffin ribizlivel: isteni, diétás, újévi desszert
A narancsos muffin ribizlivel megbolondítva valódi édes kényeztetés, ezért jobb, ha rögtön dupla adagban készíted.
Ha a nyári kánikulában másra sem vágysz, csak egy jéghideg limonádéra, akkor ezt a desszertet neked találták ki. Ráadásul nemcsak intenzíven citromos, de cukormentes is, így akkor sem kell lemondanod az édességről, ha éppen diétázol.
Az állati eredetű hozzávalók ma már nagyon könnyen helyettesíthetők növényi alternatívákkal. Ha még nem vagy jártas a növényi ételek készítésében, akkor érdemes ezzel a pitével kezdened, mert pofonegyszerű. Ráadásul könnyen hozzáférhető alapanyagokból készül, és mivel a citrom egész évben beszerezhető, bármikor élvezheted frissítő hatását.
A pite tésztájához a liszteket keverjük össze az eritrittel, a citromhéjjal és a sóval, adjuk hozzá a lenmagtojást, a kókuszolajat, a vaníliát és a vizet, majd gyúrjuk össze. A hagyományostól eltérően ezt a pitetésztát nem fogjuk tudni kinyújtani, hanem a kezünkkel kell a sütőformába simítani. Ha belehelyeztük, tegyünk rá egy darab alufóliát, töltsünk rá sütőbabot, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percet. Ezután vegyük le a babot és a fóliát, és 180 fokon süssük még 15 percet. Hagyjuk kihűlni.
A citromkrémhez a pudingport, az eritritet, a citromhéjat, a sót és a kurkumát tegyük egy edénybe, majd folyamatos keverés mellet adjuk hozzá a kókusztejet és a citromlevet. Főzzünk belőle sűrű krémet, majd keverjük bele a kókuszkrémet, hagyjuk kihűlni, és óvatosan keverjük hozzá a felvert növényi tejszínt is. Öntsük a pitetésztára a krémet, majd tetszés szerint díszítsük a gyümölcsökkel, a pisztáciával és a mentalevelekkel. Tegyük hűtőbe legalább 3 órára, de akkor lesz a legjobb, ha egy egész éjszakán át hűtjük.
Tipp: a lenmag szuper tojáshelyettesítő! Egy evőkanál lenmagliszthez adjunk 3 evőkanál forró vizet, és hagyjuk állni 10 percet, amíg egy sűrű, kocsonyás állagot kapunk. Egy evőkanál lenmag egy darab tojást pótol.
Fotó: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu