Krémes, sütőtökös sajttorta karamellmázzal: vegán változatban készül az ünnepi desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ettől a tortától ránézésre sutba vágja minden cinizmusát az is, aki egyébként gyanakodva méregeti a vegán édességeket.
Amióta vegán fogásokat is készítek, ezzel a desszerttel nemhogy elnézőek a hús-, tej-, tojásalapú táplálkozáshoz ragaszkodó barátaim, de kifejezetten igénylik. Nem véletlenül, hiszen zavarbaejtően hasonlít egy hagyományos sajttortára, miközben a különleges ízvilágért a kesudió, a sütőtökpüré és a kókuszkrém felel, az extázist pedig a lágy karamellöntet jelenti.
Te is megnyugodhatsz, mert - mint általában a vegán édességeknél - most sem kell a sütés miatt izgulnod, viszont elő kell venned az aprítógépet és helyet kell csinálnod a fagyasztóban. És mivel karácsonykor annyi dolgod van, hogy semmire sincs időd, ezt a tortát simán elkészítheted és lefagyaszthatod pár nappal az ünnep előtt, a tálalásnál már csak a dekorálás marad.
Sütőtökös sajttorta
Hozzávalók 8 szelethez
Tortalap:
- 20 dekagramm vegán keksz
- 9 dekagramm növényi margarin
Sütőtökös sajtkrém:
- 30 dekagramm natúr kesudió
- 20 dekagramm sütőtökpüré
- 1.5 deciliter kókuszkrém
- 1.3 deciliter kókuszolaj
- 5 dekagramm barna cukor
- 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 teáskanál vaníliaőrlemény
- 1 darab citrom leve
- ízlés szerint kókuszvirágszirup
Karamellszósz:
- 10 dekagramm barna cukor
- 3 dekagramm növényi margarin
- 1 deciliter kókuszkrém
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
A kesudiót áztassuk 30 percre forró vízbe, hogy könnyebb legyen pürésíteni.
A tortalaphoz a kekszet tördeljük apró morzsásra, majd keverjük össze az olvasztott margarinnal. Nyomkodjuk a sütőpapírral bélelt, kapcsos, 18 centiméteres tortaforma aljába, majd tegyük be a mélyhűtőbe.
Keverjük el a sütőtökpürét a barna cukorral és a mézeskalács-fűszerkeverékkel, majd egy serpenyőben addig melegítsük, míg a cukor teljesen megolvad.
Öntsük le a vizet a kesudióról, majd egy aprítógépben turmixoljuk simára a karamellizált sütőtökpürével, kókuszkrémmel, olvasztott kókuszolajjal, vaníliával, citromlével és kókuszvirágsziruppal.
Vegyük ki a fagyasztóból a tortalapot és öntsük rá a sütőtökös sajtkrémet, kicsit rázogassuk meg a formát, majd minimum 4 órára tegyük vissza a mélyhűtőbe.
A karamellszószhoz egy serpenyőben kevergetés nélkül kezdjük el melegíteni a cukrot. Miután megolvadt és aranybarna lett, adjuk hozzá a növényi margarint, a kókuszkrémet és a sót, majd alaposan keverjük el. Annyi kókuszkrémet adjunk hozzá, míg elérjük a kívánt sűrűséget. Miután kihűlt, máris díszíthetjük vele a tortát.
A tortát tálalás előtt 45 perccel vegyük ki a fagyasztóból, díszítsük karamellszósszal, pirított kesudióval és gránátalmával.
Fotó: Kiss Marietta Panka