Kiadós és ízletes rakott krumpli hús nélkül: izgalmas, vegetáriánus változatot mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyik legfinomabb hazai fogás a rakott burgonya, amit húsféle nélkül is el lehet készíteni nagyon finoman.
A franciák rakott krumplija egyszerű, de nagyszerű, krémes és nincs benne hús. Ellenben a magyar verzió a kolbász és szalonna kisült zsírjától lesz szaftos és mennyei. Szerencsére a rakott krumpliról a vegetáriánusoknak sem kell lemondaniuk, elkészíthetik a francia verziót, vagy az alábbit, a hústermékek elhagyásával.
A magyaros rakott krumpliba mindig kerül tejföl és főtt tojás, most utóbbi kimarad, persze, ha szeretnél, tehetsz bele nyugodtan. A krumpliszeletek közt hagyma és aszalt paradicsom bújik meg, gazdagabb pedig a tejföltől és a kétféle sajttól lesz. Sokan azt hiszik, a hús nélkül készült rakott krumpli nem olyan laktató, éhes marad utána az ember, ha azonban egyszer ilyet kap a kételkedő ebédre, úgy jóllakik, hogy biztos, nem kér repetát.
Vegetáriánus rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 1 darab vöröshagyma
- 1 darab lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dekagramm füstölt sajt
- 10 dekagramm trappista sajt
- 10 dekagramm szárított paradicsom
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
- kevés szerecsendió
- 450 gramm tejföl
- 2 darab tojás
Elkészítés:
A sajtokat reszeljük le.
A hagymákat (vörös és lila) vágjuk finomra, az aszalt paradicsomot nagyobb darabokra.
Az alaposan megmosott burgonyát héjastul, bő vízben főzzük puhára addig, amíg a villát könnyedén bele tudjuk szúrni, majd öntsük le róla a meleg vizet, hűtsük ki, pucoljuk meg és vágjuk karikákra.
Egy tepsit kenjünk ki enyhén olajjal, majd a felkarikázott krumpli felét igazgassuk el benne.
A krumplikra a vékonyan felszelt hagymákat (vörös és lila) helyezzük rá, utána jöhet az aszalt paradicsom.
A tejfölbe reszeljük bele a fokhagymát, keverjük bele a tojást, utána a fűszereket is forgassuk hozzá (só, bors, szerecsendió), majd a felét öntsük rá a hagymákra és az aszalt paradicsomra. Ezután a sajtok (füstölt és trappista) fele is kerüljön a tejfölre, kevés olaj, majd a maradék krumpli. A tetejére a maradék tejföl és reszelt sajt mehet. A rakott krumplit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-35 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images