
Mennyei angol vajas süti: az omlós Viktória-tortát a tejszínhab teszi teljessé

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Egyszerű kevert piskóta, ami kuglófformában sütve is isteni, a legszebb azonban tortaként készítve, kétfajta töltelékkel gazdagítva.
Imádok Viktória-piskótát készíteni, az egyik legegyszerűbb recept, amit simán, töltelék nélkül is el tudnék falatozni, de a klasszikus változatát szeretem a legjobban, így legtöbbször tortát készítek belőle. A töltelékébe friss epret és sok-sok tejszínhabot szoktam tenni, ha azonban nincs szezonja, málna- vagy eperlekvár is tökéletes lesz.
Az illatos, vajas tésztájú piskótáért nem csak én vagyok oda, Viktória királynő is a rabja volt, akiről a nevét kapta ez a fenséges sütemény. Az elbeszélések szerint a királynő annyira szerette a lágy tésztájú, édes töltelékkel megkent piskótát, hogy a délutáni tea mellé mindig ezt fogyasztotta.
Ma a Viktória-torta igazi klasszikus süteménnyé nőtte ki magát, a régi recept még mindig befutó, de sok újragondolt verzióval is találkozni. Az egyik népszerű új változatban tejszín helyett vaníliakrémmel töltik meg a piskótát, de csokis verziókkal is találkozni. Én a habtejszínes tölteléket szeretem a legjobban, olykor a torta tetejére is kerül belőle.
Viktória-torta tejszínhabbal

Hozzávalók 6 személyre
Piskóta:
- 225 gramm liszt
- 4 darab tojás
- 225 gramm cukor
- 225 gramm vaj
- 1 csomag sütőpor
Töltelék:
- 5 evőkanál Eper- vagy málnalekvár
- 250 milliliter habtejszín
Elkészítés:
A vajat és a cukrot tálba tesszük, habosra keverjük, ezután a tojásokat egyenként hozzáadjuk, elkeverjük a vajjal. A lisztet és a sütőport átszitáljuk, hozzáadjuk a keverékhez, szép, sima, könnyed masszát keverünk az alapanyagokból.
A keveréket tetszőleges formába öntjük, 180 fokos légkeveréses sütőben 25-35 perc alatt készre sütjük (alkalmazzunk tűpróbát). Ha tortaformát választunk, várjuk meg, míg kihűl, majd vágjuk ketté a tésztát.
A kettévágott tortalapok egyik felét felvert tejszínhabbal kenjük meg, a másikat eper- vagy málnalekvárral, majd illesszük össze a lapokat úgy, hogy a töltelék középen legyen, tészta-lekvár-hab-tészta. A torta tetejére kerülhet porcukor vagy felvert habtejszín.
Fotó: Getty Images