Mennyei angol vajas süti: az omlós Viktória-tortát a tejszínhab teszi teljessé

viktóriatortacover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Egyszerű kevert piskóta, ami kuglófformában sütve is isteni, a legszebb azonban tortaként készítve, kétfajta töltelékkel gazdagítva.

Imádok Viktória-piskótát készíteni, az egyik legegyszerűbb recept, amit simán, töltelék nélkül is el tudnék falatozni, de a klasszikus változatát szeretem a legjobban, így legtöbbször tortát készítek belőle. A töltelékébe friss epret és sok-sok tejszínhabot szoktam tenni, ha azonban nincs szezonja, málna- vagy eperlekvár is tökéletes lesz.

Az illatos, vajas tésztájú piskótáért nem csak én vagyok oda, Viktória királynő is a rabja volt, akiről a nevét kapta ez a fenséges sütemény. Az elbeszélések szerint a királynő annyira szerette a lágy tésztájú, édes töltelékkel megkent piskótát, hogy a délutáni tea mellé mindig ezt fogyasztotta.

Ma a Viktória-torta igazi klasszikus süteménnyé nőtte ki magát, a régi recept még mindig befutó, de sok újragondolt verzióval is találkozni. Az egyik népszerű új változatban tejszín helyett vaníliakrémmel töltik meg a piskótát, de csokis verziókkal is találkozni. Én a habtejszínes tölteléket szeretem a legjobban, olykor a torta tetejére is kerül belőle.

Viktória-torta tejszínhabbal

viktóriatortact

Hozzávalók 6 személyre:

Piskóta:

  • 225 gramm liszt
  • 4 darab tojás
  • 225 gramm cukor
  • 225 gramm vaj
  • 1 csomag sütőpor

Töltelék:

  • 5 evőkanál Eper- vagy málnalekvár
  • 250 milliliter habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A vajat és a cukrot tálba tesszük, habosra keverjük, ezután a tojásokat egyenként hozzáadjuk, elkeverjük a vajjal. A lisztet és a sütőport átszitáljuk, hozzáadjuk a keverékhez, szép, sima, könnyed masszát keverünk az alapanyagokból.

A keveréket tetszőleges formába öntjük, 180 fokos légkeveréses sütőben 25-35 perc alatt készre sütjük (alkalmazzunk tűpróbát). Ha tortaformát választunk, várjuk meg, míg kihűl, majd vágjuk ketté a tésztát. 

A kettévágott tortalapok egyik felét felvert tejszínhabbal kenjük meg, a másikat eper- vagy málnalekvárral, majd illesszük össze a lapokat úgy, hogy a töltelék középen legyen, tészta-lekvár-hab-tészta. A torta tetejére kerülhet porcukor vagy felvert habtejszín.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük