A legfinomabb virslis és sós sütik a szilveszteri bulihoz: gyorsak, mutatósak, egyszerűek
Sós, virslis sütemények, ropogtatnivalók mindenképpen legyenek kéznél az évbúcsúztató partin. Menj biztosra, válogass legjobb receptjeink közül!
A szilveszteri összejöveteleken a virsli mindig kelendő. Van, amikor csak főzve vagy sütve kerül az asztalra, de különféle sós sütikbe is tökéletes. A virslis-mustáros táska garantáltan népszerű lesz a vendégsereg körében, leveles tésztába rejtve pedig villámgyorsan elkészül. Ha kicsivel több időd van, érdemes a virslis falatokhoz kelt tésztát készíteni.
Fontos, hogy az alapanyagok ne legyenek hidegek, a tejet és az élesztőt is vedd ki előre a hűtőből. Érdemes a lisztet átszitálni, hogy még levegősebb legyen a kész sütemény. Fontos továbbá, hogy a tésztát jól dolgozd ki, és legyen elég ideje pihenni.
A virslihez akár a tésztába, akár a partifalat kísérőjeként tehetsz ketchupot vagy mustárt.
A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjunk körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik.
Az átszitált lisztet szórjuk egy tálba, készítsünk mélyedést a közepébe, tegyük bele a felfutott élesztőt, a felolvasztott vajat, a sót, és dagasszuk addig a tésztát, amíg hólyagos nem lesz, és a tészta lejön a kezünkről. Letakarva, meleg helyen kelesszük körülbelül 40-50 percig.
Amikor a duplájára emelkedik, tegyük át lisztezett felületre, jól gyúrjuk át még egyszer, és vágjuk négyfelé a tésztát. Nyújtsuk egyesével kör alakúra, és mindegyiket vágjuk nyolc vagy tizenkét cikkre attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb tekercseket szeretnénk.
A körcikkek széles végére tegyünk körülbelül akkora darab virslit, mint a tészta. Tekerjük fel, majd rendezzük sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól nagyobb távolságra, mert a tészta sütés közben tovább fog nőni. Kenjük meg villával felvert tojással, és szórjuk meg szezámmaggal.
Toljuk előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük 20-25 percig. Amikor a kifli szép piros, kivehetjük a sütőből.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu