Így főzz repedésmentes virslit a szilveszteri bulira: 5 módszert mutatunk

vfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A konyhai tevékenységek közül az egyik legegyszerűbb feladat a virslifőzés, mégis el lehet rontani azzal, ha repedt virsli kerül ki a fazékból, így kínálva pedig nem túl gusztusos.

Jólesik a napot főtt virslivel kezdeni, de vacsoraként, sőt, ebédként is fogyasztható, készülhet belőle hot dog, kínálható főzelék és hideg saláták mellé, szilveszterkor pedig biztos a helye az ünnepi asztalon.

Szilveszterkor újabban nagyon kedvelt leveles tésztába csomagolni a virslit, de főtt formában ugyanúgy az asztalra kerül. Ilyenkor kenyér, mustár, majonéz, vagy más szósz mehet mellé, de hideg saláta vagy savanyúság is tökéletesen illik hozzá.

Ahogy már említettem, virslit főzni nem nehéz, mégis kellemetlenséggel járhat: könnyen előfordulhat, hogy megreped a hústermék, úgy pedig nem igazán kívánatos. Hogy az idei szilveszteri asztalra roppanós virsli kerüljön, még véletlenül se repedjen meg, mutatjuk, mire figyelj!

vfct6

Nem kell sokáig főzni

Az első és legfontosabb szabály: a virsli hőkezelt húskészítmény, ezért sütés vagy főzés nélkül is fogyasztható, épp ezért nem kell sokáig főzni, mert akkor szét fog repedni. Hogy a repedést elkerüld, arra is ügyelni kell, hogy a virsli ne túl forró vízbe kerüljön, nem szétfőzni kell, hanem átmelegíteni.

vfct4

A víz mennyiségére is figyelj

Lehetőleg nagy lábasban főzd a virslit, bő vízben, el kell lepnie. Ha kevés vízben főzöl sok virslit, akkor a virsli nem tud átmelegedni, nem lesz élvezhető a végeredmény.

Így főzd a virslit

Először is tegyél fel forrni vizet, amikor a víz felforrt, vedd egészen kis lángra a gáztűzhelyt, a vízbe rakd bele a virslit, tegyél fedőt a fazékra, és 3-5 perc múlva kész is van. Ha biztosra szeretnél menni, máshogy is készítheted: a főzővíz alatt forrás után el is zárhatod a lángot, utána tedd csak bele a virslit, majd hagyd fedő alatt melegedni 5-10 percig. A főzési idő függ a virsli fajtájától és méretétől is. 

vfct3

A műbeles virsli kevésbé hajlamos megrepedni, azonban főzés előtt vagy után le kell húzni a belet. Ha utána teszed, akkor még melegen vedd le róla a héját.

Főzési útmutató

Ha csomagolt virslit vásárolsz, érdemes megnézned, mit írnak a csomagoláson főzési javaslatnak. Vannak olyan virslik, amelyeken az van feltüntetve, hogy a csomagban hagyva kell megfőzni.

vfct5

Mikróban is lehet

Újabban népszerű a mikróban krumplit, bacont, kukoricát készíteni, ebből a sorból a virsli sem maradhat ki. Sokan csak tányérra teszik, és 1-2 percre beteszik a mikróba, így ugyan a húskészítmény átmelegszik, de a külseje nagyon ráncos lesz. Ha mikróban melegítenéd, akkor érdemes egy mikrózható tálba vizet tenni, abba belehelyezni a virslit, majd 1 percre betenni. A főzési idő után forgasd meg a virslit a vízben, majd 30 másodpercre akár még vissza is teheted, hogy kellően átmelegedjen.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük