Húsgombócos, paradicsomos spagetti: nem csak a gyerekek vannak oda érte
A paradicsomos húsgombócokat nemcsak krumplival, hanem spagettivel is fogyaszthatjátok.
Ha húsmentesen étkezel, vagy csak szeretnél néha egy-egy vega napot tartani, próbáld ki ezt a lencsés bolognait, ugyanolyan laktató, mint a hagyományos, és még fehérjében is gazdag. Érdemes azonban barna helyett vörös lencsével dolgozni, ugyanis sokkal hamarabb megfő, mint a klasszikus, ráadásul nem is puffaszt annyira.
Maga a szósz ugyanúgy készül, ahogy az eredeti, répával, zellerrel és sok paradicsommal, de természetesen a hagyma és a fokhagyma sem hiányozhat belőle. Zöldfűszerekből, ha teheted, frisset használj, de a szárított bazsalikom és oregánó is megteszi. Ha pedig picit pikánsabb változatban készítenéd, chilit is keverj bele.
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat és a répát pucoljuk meg, a zellert mossuk meg. Vágjunk mindent nagyobb darabokba, tegyük őket aprítógépbe. Addig dolgoztassuk a gépet, míg egészen pici darabok nem lesznek a zöldségekből, de nem kell pürésíteni.
A lencsét mossuk át.
Egy mélyebb serpenyőben melegítsünk olívaolajat, dobjuk rá az összeaprított zöldségeket. 5-10 percig dinszteljük őket, míg puhák nem lesznek, majd adjuk hozzá a lencsét és a kockázott paradicsomot is, fűszerezzük. Hagyjuk rotyogni 5 percig, majd öntsük fel a passzírozott paradicsommal és a vízzel. Főzzük fedő alatt 15-20 percig, míg a lencse megpuhul. Ha elfő a folyadék, és a lencse még kemény, adjunk hozzá egy kevés vizet.
Közben főzzük meg a tésztát lobogó, enyhén sós vízben, míg al dente lesz.
A kész szószt spagettivel és reszelt sajttal kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu