Bolognai ragu eredeti olasz recept alapján: nem csak tésztával lehet kínálni

2
Nyomtatás
bcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A bolognai ragut mindenki szereti, azonban annyiféleképpen készítik, hogy nehéz rábukkanni az eredeti verzióra.

Az olaszok szemében a rosszul elkészített bolognai ragu felér egy bűnténnyel. Ha eddig esetleg ketchuppal dúsítva tálaltad, még véletlenül se kotyogd ki egy olasznak, mert ilyen gaztettet szigorún tilos elkövetni a híres ragu megalkotásánál.

Mi, magyarok természetesnek vesszük, hogy a húsos ragut spagettivel kell fogyasztani, az igazság azonban az, hogy az olaszok tagliatellével szokták kínálni, ugyanis a széles tésztán jobban megtapad a ragu. Az sem ritka, hogy az olasz háziasszonyok kagylótésztára pakolják a bolognai szószt. Persze, a mennyei ragut nem csak tésztával érdemes kipróbálni, polentával is finom, sőt, ha elrugaszkodsz az olasz hagyományoktól, kenyérre is pakolhatod. Készíts belőle melegszendvicset vagy dobd fel vele a pizzatésztát, de leveles tésztába is csomagolhatod - arról se feledkezz meg, hogy e nélkül a gazdag ragu nélkül a lasagne sem létezne.

Ahány ház, annyi szokás, ez a mondás örökérvényű, vannak azonban olyan ételek, amelyek az eredeti recept szerint készítve a legfinomabbak. Ilyen a bolognai ragu is. Akármennyire is szereted a saját ízlésedre alakítani a recepteket, most maradj hű a klasszikus változathoz: az olasz konyha legendás ételét Gennaro Contaldo séf receptje alapján mutatjuk meg, érdemes követni a mester utasításait.

Eredeti bolognai ragu

bct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 szelet pancetta
  • 2 ág rozmaring
  • 1 szál szárzeller
  • 1 darab sárgarépa
  • só és bors ízlés szerint
  • 40 dekagramm darált marhahús
  • 2 levél bazsalikom
  • 1 ág kakukkfű
  • 175 milliliter vörösbor
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 250 milliliter zöldségalaplé
  • 400 gramm tagliatelle
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.

A hagymát, sárgarépát és a zellert vágjuk finomra.

A szalonnát vágjuk kis kockákra.

A hagymát kevés olajon kezdjük el dinsztelni, majd 2-3 perc után a zúzott fokhagymát, a szalonnát és a rozmaring leveleit is keverjük hozzá, utána pedig a sárgarépa és a zeller is mehet a fazékba.

Miuttán a zöldségek összeestek (10-15 perc), dobjuk rá a húst, pirítsuk, majd ha kifehéredett, öntsük rá az alaplevet, a paradicsomot és a bort.

A ragut fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és kakukkfűvel, majd lassú láng felett főzzük 2 órát.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon