Egyszerű vaníliás, fahéjas kuglóf kevert tésztából: omlós, elronthatatlan tészta
Ha húsvétra bevált kuglófreceptet keresel, akkor próbálkozz ezzel! A puha, illatos, fahéjas, vaníliás változattal nagy sikered lesz.
A vörösbort nem csak inni jó, főzésnél és sütésnél is érdemes használni. A nedűtől az ételek sokkal különlegesebb zamatot kapnak, hisz az ital fűszerként funkcionál a fogásokban.
A bort főleg húsos ételekbe szokás csempészni, pedig csokis desszertekbe is remekül illik. Ünnepnapokon a csokis tortát vagy a kuglófot vörösborral érdemes feldobni, az íze sokkal különlegesebb lesz a süteménynek. A borból az alkohol sütés közben elpárolog, csak a zamat marad, ezért gyerekek is nyugodtan kaphatnak a finomságból.
A sütőt 160 fokosra melegítsük elő.
A formát (22 cm átmérőjű) kenjük ki vajjal, és szórjunk bele kevés lisztet.
A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd a tojást egyesével adjuk hozzá.
A csokit reszeljük le.
A lisztet, sütőport, kakaót, fahéjat és a reszelt csokit forgassuk egybe.
A lisztes keveréket a vörösborral együtt apránként keverjük a vajkrémhez.
A masszát adagoljuk a formába, majd az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt, tűpróbáig süssük.
A kész kuglófot tegyük sütőrácsra, és várjuk meg, amíg kihűl.
A tetejére:
A csokit daraboljuk fel, vízgőz felett olvasszuk fel, majd csorgassuk a kuglófra. Ha szeretnénk, csokiganache-t is készíthetünk rá.
A csokimáz tetejére szórjunk kakaót.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu