Ez az angolok kedvenc péksütije: így készül a scone
A pogácsához hasonló scone Angliában kötelező kelléke a reggelinek.
Az angol pogácsa, a scone sikere abban rejlik, hogy gyorsan és egyszerűen készül, nem kell keleszteni és dagasztani, ugyanis sütőporos a tésztája. Az omlós állagáról a sok vaj gondoskodik, de legtöbbször tej, tejszín, joghurt vagy író is kerül bele. Alapvetően édeskés a tésztája, ennek ellenére sós feltétekkel is kínálható, jól passzol hozzá a sajt, vajkrém, de még a sonka is.
Az alábbi recept annyiban tér el a hagyományos változattól, hogy a liszt mellé zabpehely került, így rostban gazdag a pogácsa, biztosan feltölt energiával, tökéletes napindító. Ha a tetejére egy kevés cukrot szórsz, ahogy mi is tettük, szépen karamellizálódik rajta, de ez el is hagyható, vagy sajttal helyettesíthető, ha sósan készítenéd.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd szórjuk rá a zabpelyhet. Toljuk a sütőbe 7-9 percre, míg picit megpirul, félidőben keverjük át. Tegyük félre hűlni. 2 evőkanálnyit vegyünk ki belőle, ez majd a pogácsák tetejére megy.
Közben egy kis tálban keverjük össze a tejet, a joghurtot és a tojást. 2 evőkanálnyit tegyünk félre belőle, ezzel fogjuk lekenni a pogácsákat.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót. A hideg vajat vágjuk kockákra, morzsoljuk össze a liszttel. Adjuk hozzá a zabpelyhet és a tejes keveréket is. Dolgozzuk egybe a tésztát.
A sütőt vegyük fel 200 fokra.
A félretett zabpehelyből 1 evőkanálnyit szórjunk a nyújtódeszkára, illetve lisztezzük is, majd tegyük rá a tésztát. Nyújtsuk 2 centi vastag körré. Egy pogácsaszaggatóval szaggassunk belőle köröket, majd tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsire. A maradék tésztát gyúrjuk egybe, nyújtsuk ki újra, majd szaggassuk ki, míg el nem fogy mind.
A pogácsák tetejét kenjük le a félretett tejes keverékkel, szórjuk meg cukorral, majd nyomkodjuk bele a maradék 1 evőkanál zabpelyhet is.
Toljuk a pogácsákat a sütőbe 8-10 percre, míg az aljuk szép barna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu