Selymes zöldbabfőzelék zabpehellyel sűrítve: hidegen is tökéletes

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Valahogy a zöldbab mindig mostohagyereknek számított a családban. A zöldborsó volt a nagy kedvenc, a babot maximum a menzán ettük. Arról pedig csupán annyi emlékem van, hogy szálkás zöldbabok úszkáltak a rántásban. Ráadásul a főzelék savanyú is volt.

Nagymamám zöldbabfőzeléke már egészen más volt. Ő eleve sárga hüvelyű babból készítette, tejföllel, kicsit édesen. És ami a legfontosabb: szálkamentesen.

A zöldbab szezonja nyáron van, ne habozzunk, vegyünk belőle és készítsünk főzeléket. Ahogy a zöldborsónál és a többi főzeléknél, itt sem akartam lisztes rántást, így maradt a zabpehely, illetve a zöldség saját maga. Egyébként mirelitből is elkészíthető, akkor nem is kell sokáig főzni.

A zöldbab rendkívül egészséges

A zöldbabot érdemes beiktatni az étrendünkbe, mert egyrészt kalóriaszegény, másrészt B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, valamint magas a rosttartalma is. Egyedül a rántáson csúszhat el a diétás mivolta, de ha önmagával, esetleg zabpehellyel sűrítjük, máris megoldottuk ezt a problémát is. Ez a változat nem elég, hogy viszonylag kalóriaszegény, de annyira finom, hogy én hidegen is rájártam és a végén nem volt mihez feltétet készíteni. 

Zöldbabfőzelék zabpehellyel sűrítve

zöldbabfőzelék recept

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 500 gramm sárga hüvelyű zöldbab
  • 200 gramm tejföl
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék zabpehely (nagyszemű)
  • 2 deciliter tejszín
  • 1 evőkanál nádcukor vagy méz
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 30 gramm vaj
  • 1.5 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

Vágjuk egészen apróra a fokhagymát, majd egy kevés vajon dinszteljük meg. Tegyük rá a zöldbabot, fedjük le, pároljuk alacsony fokozaton. Pici vizet öntsünk rá, kicsit sózzuk meg.

Amikor a zöldbab szinte teljesen megpuhult, vegyünk ki egy adagot, a főzővízzel, a tejszínnel, a tejföllel és ízlés szerint a zabpehellyel tegyük egy edénybe, majd botmixerrel pürésítsük. A keveréket folyamatos kevergetés mellett öntsük vissza a főzelékre, tegyük hozzá a cukrot (vagy a mézet), facsarjunk rá egy pici citromot, és hagyjuk, hogy egyet rottyanjon.

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük