Régimódi zöldbabfőzelék újkrumplival – Krémes és nagyon ízes lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Zsenge vajbabból készül a nyár legfinomabb főzeléke, amit zöldbabból is bátran el lehet készíteni. A bab mellé érdemes a fazékba pár szem krumplit is tenni, sokkal gazdagabb, finomabb lesz tőle.
Veszélyes téma a gasztronómia, főleg, ha hagyományos receptekről van szó, a vita kialakulásához elég egy vakmerő, lelkes hobbiszakács, aki fogja a jól megszokott receptet, majd ízlésének megfelelően más irányba viszi a kedvelt ételt. Tőlem sem áll távol az újítás, én még a sajtos pogácsában is bevállalom a cayenne-t, amit biztos, hogy sokan kihagynának, pedig érdemes kipróbálni új dolgokat, esélyt adni azoknak az ízeknek, amelyek nem annyira megszokottak.
Nyugalom, a zöldbabfőzelék esetében nem fogok semmilyen különleges fűszert, mondjuk kurkumát ragadni, maradunk a régi módszernél, de mégis más lesz. A babfőzeléknél először mindig vízben főzöm puhára a zöldséget, majd tejfölös habarást vagy fokhagymás rántást kap - én a rántás híve vagyok -, de előtte kevés tejet öntök a főzelékhez, azzal főzöm, sokkal selymesebb lesz így.
A zöldbabfőzeléknél én a fokhagymás vonalat részesítem előnyben, de kevés ecet is kerül az ételbe, illetve aki szeretné, bármilyen furán is hangzik, cukorral is édesítheti a főzeléket, ha pedig nyitott az újdonságokra, habarással, kaporral vagy tárkonnyal felturbózva is az asztalra teheti. Én maradok a fokhagymás rántásnál, mellé pedig fasírtot kínálok.
Zöldbabfőzelék újkrumplival
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm vajbab vagy zöldbab
- 4 darab újburgonya
- só ízlés szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- kevés olaj
- 2 evőkanál liszt
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál ecet
- 2 deciliter tej
- 160 gramm tejföl
Elkészítés:
A zöld- vagy vajbab végeit levágjuk, majd daraboljuk és megmossuk. Fazékba helyezzük a megtisztított és kockára vágott burgonyával együtt, annyi vizet öntünk a zöldségekre, amennyi ellepi, majd sóval ízesítve feltesszük főni. Miután a krumpli és a bab megpuhult, felöntjük tejjel, alaposan elkeverjük és körülbelül 8-10 percig főzzük.
Közben a serpenyőben fokhagymás rántást készítünk, a darabolt vagy zúzott fokhagymát olajon futtatjuk, amikor érezzük az illatát, a liszt is a serpenyőbe kerül. Ha zsemleszínű lesz, a pirospaprikát és a tejfölt is hozzákeverjük, majd a főzelékhez öntjük, csomómentesre keverjük. Ekkor az ecetet is az ételhez adjuk, pár percig még főzzük, után már tálalhatunk is.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors