Laktató, de kalóriaszegény saláta zöldbabbal és olajbogyóval
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Néha, különösen nyáron egy jól elkészített salátaöntet csodákra képes. Megmaradt sült, párolt vagy főtt zöldség, egy gyors vinaigrette, meg még egy-két dolog, ami kéznél van és passzol az alaphoz, és meg is van a szuper nyári saláta.
A zöldbab most a legjobb, ress, friss, édes és alig kell főzni olyan zsenge. Egy előző napi főzésből maradt félpuhára főzött zöldbab másnap még finomabb volt, ezért kapott egy mustáros öntetet, egy kis feta sajtot meg némi maradék olajbogyót, és körülbelül öt perc leforgása alatt új étel lett belőle. Önmagában is teljesen megállta a helyét, de grillhúsok mellé még jobb lett volna.
Így lehet spórolni a pucoláson
A zöldbab pucolása valahogy a legkevésbé kedves feladataim közé tartozik, de sajnos lehetetlen megúszni. Én így is spóroltam rajta és csak a szárát csippentettem le, nem daraboltam fel, hanem egyben, egészben hagytam.
Még így, némi munkát belekalkulálva is nagyon megéri pucolatlan zöldbabot venni, annyira friss, zsenge és finom, amennyire a fagyasztott soha nem lehet.
Ha lett volna otthon, biztosan teszek hozzá egy nagy csokor friss kaprot is apróra vágva, szóval ha megcsináljátok, gondoljátok hozzá mindenképp, hogy még frissebb legyen.
Hideg zöldbabsaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
Saláta
- 500 gramm friss zöldbab
- 150 gramm feta sajt
- 100 gramm olajbogyó
Öntet
- 2 evőkanál almaecet
- 1 teáskanál mustár
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet só
Elkészítés:
A zöldbabot megpucoljuk, éppen csak puhára főzzük, hagyjuk teljesen kihűlni. Tálba tesszük, és a kikevert öntettel nyakon öntjük, alaposan elkeverjük. Rámorzsoljuk a fetát és megszórjuk a felkarikázott olajbogyóval.
Fotók: Ács Bori/Sóbors