Színpompás reteksaláta zöldborsóval – Tavaszi ízek és színek a tányéron
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ennél tavasziasabb salátát nem tudsz összeállítani, a színek, a textúra mind megidézik ezt az évszakot.
A retek a tavasz egyik korai zöldsége, amely nemcsak nagyon egészséges, de olcsó és sokoldalúan felhasználható. Választhatsz mellé hasonlóan roppanós zöldséget, mondjuk uborkát, de sajtokkal vagy puhább alapanyagokkal is társíthatod, például keverheted krumplisalátába.
Hogy miért olyan egészséges a retek? Tele van rostokkal és ásványi anyagokkal, de bővebben itt olvashatsz róla, miért érdemes beépíteni az étrendbe. Ha kicsit mérsékelni szeretnéd a csípősségét, akkor főételekbe is belekeverheted, akár párolva is, ahogy ebben a zöldséges tavaszi rizottóban tettük. Ha pedig szeretnéd megismerni ennek a csodás zöldségnek a határait, akkor süsd meg sütőben, szuper édeskés lesz.
Most salátát készítettünk belőle friss, kicsit fanyar öntettel, amely tökéletesen illik húsok mellé.
Zöldborsós reteksaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
Saláta:
- 2 csomag retek
- 100 gramm zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 0.5 darab kígyóuborka
Öntet:
- 2 evőkanál lime-lé
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 evőkanál fehér rizsecet
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lime levét, az olívaolajat, a rizsecetet, az összenyomott fokhagymát, a sót és a borsot.
A retket vágjuk nagyon vékony szeletekre. Az uborkát is szeleteljük fel. A friss, zsenge borsó nyersen kerüljön bele, de ha mirelitet használsz, meg is párolhatod. Egy nagyobb tálba tegyük bele a zöldségeket, majd öntsük rá az öntetet, és forgassuk össze. Tálalás előtt érdemes 30 percet hűtőben pihentetni.
Fotó: Getty Images