Bársonyos, tejszínes krémleves aromás tavaszi zöldekkel - Laktózmentesen is finom

4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bár már előfordul egy-egy melegebb nyárias nap, még javában tart a tavasz

A pompásan illatozó zöldfűszerek szép számban állnak rendelkezésünkre. Számtalan módon felhasználhatjuk őket, például készíthetünk belőlük egy remek krémlevest. Nézzük, hogyan.

A levesbe három tavaszi zöldike kerül, petrezselyem, metélőhagyma és egy kevéske turbolya. Nemcsak a leves páratlan ízéért és csodás színéért felelnek, hanem izgalmas, harapható textúrát is  kölcsönöznek az ételnek - noha leturmixoljuk a levest, a fűszerek egy része csak a végén kerül bele.

Roppanósan vagy selymesen?

Én nagyon szeretem az ilyesmit. De ha valaki nem kedveli a kicsit rusztikus, roppanós fűszerdarabokat, az nyugodtan turmixolja az összeset bele a levesbe. Az ízük kiválóan érvényesül majd úgy is, és a leves színe is élénkebb lesz tőle.

A csodás, krémes állag a tejszínnek és a tejfölnek köszönhető. Fele-fele arányban kerülnek az ételbe, tökéletes lágy harmóniában.

Laktózmentes verzió

Ha gondunk van a laktózzal, vagy úgy általában a tejtermékekkel, akkor sem kell lemondanunk erről a pompás levesről. A tejszínt cseréljük kókusztejre, a tejfölt pedig kókuszjoghurtra. Így együtt ugyanazt az állagot eredményezik, mint az eredeti páros, és bár az ízén kétségkívül érződik majd egy enyhe kókuszos aroma, azt hiszem, ez nem akkora tragédia. Ez esetben a vajat, mint alapzsiradékot, cseréljük le kókuszzsírra, és akkor nem okozhat semmi gondot az a fránya laktóz.

Zöldfűszerleves

zoldleves1.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab szárzeller
  • 2 evőkanál vaj vagy kókuszzsír
  • 1.5 deciliter fehérbor
  • 2 evőkanál tönkölybúza fehérliszt
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 2 marék petrezselyem
  • 1 marék snidling
  • 0.5 marék turbolya
  • 1 deciliter tejszín/ kókusztej
  • 1 deciliter tejföl/ kókuszjoghurt
  • 1 csipet só, bors, szerecsendió
  • 1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és fokhagymát megpucoljuk. A szárzellert felaprítjuk. Egy kevés zsiradékot hevítünk, a hagymákat és a zellert megpároljuk rajta, majd felöntjük a borral, és összeforraljuk. Szórjuk meg liszttel, pirítsuk át azt is, majd öntsük fel az alaplével. Forraljuk fel, majd főzzük közepesen alacsony lángon nagyjából 10 percig. A megmosott, durvára darabolt zöldfűszerek felét, a tejszínt és tejfölt (vagy a kókusztejet és kókuszjoghurtot) adjuk a leveshez. Turmixoljuk össze alaposan. Sózzuk, borsozzuk. Ízesítsük egy kevés friss szerecsendióval. Tálaljuk a maradék friss, de már finomabbra aprított zöldfűszerrel megszórva, egy kevés extraszűz-olívaolajjal meglocsolva.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon