Krémes, zöldfűszeres burgonyaleves – Pirított kenyérkockákkal a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A krumplit elég, ha megfelelően fűszerezed, isteni finom, selymes krémleves készülhet belőle vajjal és tejjel összefőzve.
A krumpli az egyik legolcsóbb és legsokoldalúbban felhasználható zöldség, leves, köret, főétel és saláta is készülhet belőle. Arra kell csak figyelni, hogy mindig a megfelelő fajtát válaszd, nem mindegy, hogy milyet teszel a rakott krumpliba és milyet használsz, ha sült krumplit szeretnél készíteni.
Ha levest főzöl belőle, készíthetsz hagyományos, gulyásleveshez hasonló fogást, amelyet kolbásszal tudsz még laktatóbbá tenni. Ha pedig krémes változatra vágysz, akkor elég, ha tejtermékkel pürésíted és zöldfűszerekkel ízesíted, máris laktató ételt tehetsz az asztalra. A tejet kikeverheted egy kevés tejszínnel, akkor még selymesebb lesz a leves.
Zöldfűszeres burgonyaleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 50 gramm vaj
- 200 milliliter víz
- 1.5 liter tej
- 1 teáskanál kakukkfű (morzsolt)
- 1 teáskanál majoranna (morzsolt)
- 1 teáskanál tárkony (szárított)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- tálaláshoz aprított petrezselyem
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk fel, a hagymát vágjuk apróra.
Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymát, mikor puha, tegyük rá a krumplikockákat is. Sózzuk, borsozzuk, öntsük rá a vizet, alacsony lángon, fedő alatt pároljuk puhára. Ha megpuhult a krumpli, öntsük hozzá a tej nagy részét és botmixerrel pürésítsük. Tegyük vissza a tűzhelyre, öntsük hozzá a maradék tejet, majd alacsony lángon, kevergetve forraljuk fel. Morzsoljuk bele a fűszereket, majd vegyük le a tűzről.
Ízlés szerint apróra vágott petrezselyemmel és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Fotó: Getty Images