
Krémes, zöldfűszeres burgonyaleves – Pirított kenyérkockákkal a legfinomabb

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
A krumplit elég, ha megfelelően fűszerezed, isteni finom, selymes krémleves készülhet belőle vajjal és tejjel összefőzve.
A krumpli az egyik legolcsóbb és legsokoldalúbban felhasználható zöldség, leves, köret, főétel és saláta is készülhet belőle. Arra kell csak figyelni, hogy mindig a megfelelő fajtát válaszd, nem mindegy, hogy milyet teszel a rakott krumpliba és milyet használsz, ha sült krumplit szeretnél készíteni.
Ha levest főzöl belőle, készíthetsz hagyományos, gulyásleveshez hasonló fogást, amelyet kolbásszal tudsz még laktatóbbá tenni. Ha pedig krémes változatra vágysz, akkor elég, ha tejtermékkel pürésíted és zöldfűszerekkel ízesíted, máris laktató ételt tehetsz az asztalra. A tejet kikeverheted egy kevés tejszínnel, akkor még selymesebb lesz a leves.
Zöldfűszeres burgonyaleves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 50 gramm vaj
- 200 milliliter víz
- 1.5 liter tej
- 1 teáskanál kakukkfű (morzsolt)
- 1 teáskanál majoranna (morzsolt)
- 1 teáskanál tárkony (szárított)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- tálaláshoz aprított petrezselyem
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk fel, a hagymát vágjuk apróra.
Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymát, mikor puha, tegyük rá a krumplikockákat is. Sózzuk, borsozzuk, öntsük rá a vizet, alacsony lángon, fedő alatt pároljuk puhára. Ha megpuhult a krumpli, öntsük hozzá a tej nagy részét és botmixerrel pürésítsük. Tegyük vissza a tűzhelyre, öntsük hozzá a maradék tejet, majd alacsony lángon, kevergetve forraljuk fel. Morzsoljuk bele a fűszereket, majd vegyük le a tűzről.
Ízlés szerint apróra vágott petrezselyemmel és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Fotó: Getty Images