Válasszunk megfelelő krumplifajtát az ételekhez – Sokkal finomabb lesz a végeredmény

krumplika
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A burgonya, avagy krumpli az egyik leggyakrabban használt élelmiszerünk, nincs olyan nap, hogy ne főznénk, sütnénk belőle valamit. A krumplit alapanyagként is használjuk, például nudliba vagy egyéb tésztaételbe.

A mezőgazdaságban a legfontosabb termesztett növény a burgonya. A 16. században terjedt el Európában, majd beépült a mindennapi étkezésbe - ma már több ezer fajtáját ismerjük és használjuk. 

A burgonya, ha megfelelően készítjük, teljesen jól beilleszthető az egészséges táplálkozásba. Ugyan keményítő formájában sok szénhidrátot tartalmaz, de kiváló rostforrás, így hamar telítettségérzetet okoz. Az elkészítési módján áll vagy bukik minden, ha nem zsiradékban sütve, hanem héjában főzve készítjük, akkor a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. 

A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy ép és friss darabokat válasszunk, ne legyen elszíneződött a héja és ne csírázzon ki. Azért, hogy a megfelelő ételbe a megfelelő fajta kerüljön, figyeljük a csomagoláson lévő betűt, és akkor például biztosan nem esik szét a rakott krumpliba szánt burgonya.

krumplus

Burgonyafajták

A – Salátának való, úgynevezett keményen fővő burgonyák. Ezeknek a krumpliknak finomszemcsés a textúrájuk. Ebből a legfinomabb a rakott krumpli, de salátáknak, például majonézes krumplinak vagy ecetes krumplisalátának is kiváló. Ilyen fajták például a Somogyi sárga kifli, a Cherie vagy az Agata.

B – Főzni való, kissé lisztes ízű, közepesen finom textúrájú krumplik, amikből például kiváló ragukat készíthetünk. Paprikás krumplinak, krumplifőzeléknek vegyük. Ilyen a Desirée, a Katica, a Kondor vagy a Hópehely fajta.

C – Sütésre való krumpli, enyhén szétfőnek, sütéshez, krumplis tésztákhoz, sült krumpli készítéséhez és pürének alkalmasak leginkább. Ebből a fajtából finom a héjában sült krumpli vagy a gnocchi. Ilyen a Hópehely, a Góliát, a Százszorszép vagy az Agria.

Mostanában egyre többen kóstolják meg a színes, lila vagy kék krumplikat, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak mesterséges színezéket, hanem egy úgynevezett antioxidáns-színezéktől, az antocianintól lesznek ilyenek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük