Grillezett, zöldfűszeres kukoricasaláta: friss menta és bazsalikom gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szerencsére serpenyőben is elkészíthető a kukorica, valódi ízbomba, nagyon friss és izgalmas az összhatás.
Ez az egyszerű, de ízekben gazdag kukoricasaláta akár még salsaként is megállná a helyét. Egyszerre savanykás a zöldfűszeres, citromos öntettől, miközben édes a grillen karamellizálódott kukoricától. A friss bazsalikom és a menta nélkülözhetetlen összetevője a salátának, sokkal frissebb és finomabb lesz az összhatás, igazi nyári köret, amit ropogósra sült grillhúsok mellé ajánlunk igazán.
Ha nincs grillünk
Serpenyőben is elkészíthető a kukorica, de ebben az esetben érdemes előfőzni, hogy biztosan megpuhuljon. Tegyük a megpucolt kukoricacsöveket - a héjukkal együtt - forrásban lévő vízbe, majd 10 percig főzzük őket. Ha letelt az idő, szűrjük le a kukoricát, majd tegyük forró, száraz serpenyőbe, ugyanúgy, időközönként forgatva süssük, mintha grillen készítenénk. Ha szükséges, tehetünk alá egy kis olajat vagy vajat is. Mikor szépen megpirult, készen van.
Zöldfűszeres kukoricasaláta
Hozzávalók 2 személyre
- 2 cső kukorica
- 1 marék friss bazsalikom
- 0.5 marék friss menta
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- vaj/olaj (sütéshez)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Kapcsoljuk be a grillt. A kukoricacsöveket tisztítsuk meg a levelektől és szálaktól, kenjük le őket vékonyan olajjal vagy olvasztott vajjal, majd grillezzük 10-15 percig, időközönként forgassuk át.
Amíg sül a kukorica, egy aprítógépben dolgozzuk össze a zöldfűszereket és a fokhagymát, majd kisebb adagokban csurgassuk hozzá a citromlevet és az olívaolajat is, míg egynemű nem lesz az öntet.
A kukoricacsöveket állítsuk a laposabbik felükre, majd egy éles kés segítségével vágjuk le róluk a sült kukoricaszemeket. Keverjük alaposan össze a zöldfűszeres szósszal, sózzuk, borsozzuk.
Hús mellé, köretként kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors