Tökéletes napindító a zöldséges frittata: sütőben sül az energiabomba reggeli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szendvics helyett valami meleg, tápláló, mégis könnyed reggelire vágysz, készítsd el ezt a zöldségekkel felturbózott tojáslepényt.
Ráérős délelőttökön nincs is jobb egy meleg, tartalmas reggelinél, a zöldséges frittata, vagyis tojáslepény tökéletes választás. Rengetegféleképpen készülhet: érdemes idényzöldségeket választani hozzá, ez a változat most brokkolival, paprikával és hagymával lett teljes. Hogy még tovább fokozd az élvezeteket, érdemes egy kevés feta sajtot is keverni bele, de más fajta sajttal is isteni.
Igaz, nem kötelező eleme, de ha még légiesebbre és könnyedebbre szeretnéd készíteni a frittatát, akár egy felfújtat, akkor keverj a masszába egy nagyon kevés sütőport is, az alábbi adaghoz kb. fél teáskanálnyit. A frittata lelke a zöldségek mellett a friss zöldfűszer, a petrezselymet se hagyd ki belőle.
Zöldséges frittata
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- 2 darab zöldhagyma
- 150 gramm brokkoli
- ízlés szerint só, bors
- 3 ek olívaolaj
- 8 darab tojás
- 70 ml tej
- 50 gramm feta sajt
- 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A paprikát mossuk meg, szedjük ki a magházát, majd vágjuk kockákra, csíkokra. A zöldhagymákat karikázzuk össze. A brokkolit szedjük egészen kicsi rózsákra.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Egy tálban keverjük össze a paprikát, zöldhagymát, brokkolit az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk őket, alaposan forgassuk össze. Terítsük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg megpuhulnak.
Vegyük lejjebb a sütőt 200 fokra.
A tojásokat keverjük össze a tejjel, az összeaprított petrezselyemmel és a morzsolt feta sajttal. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a tojásos alaphoz a megsült zöldségeket, alaposan keverjük össze.
Egy sütőbe is betehető serpenyőben forrósítsunk egy kevés olívaolajat, éppen annyit, hogy leheletvékonyan befedje az alját. Öntsük bele a tojásos-zöldséges masszát, majd 2-3 percig süssük, míg az alja megsül. Ekkor tegyük át a forró sütőbe, süssük további 8-10 percig, míg a tojás el nem készül, a frittata széle aranybarna nem lesz.
Feta sajttal és petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors